Ga naar de inhoud
Overschot

Olieprijzen blijven dalen, ook tanken weer iets goedkoper

Tanken Beeld © ANP

De olieprijzen zijn voor de zevende week op rij gezakt en dat is goed nieuws voor de consument. Ook aan de pomp gaan de prijzen verder omlaag. De adviesprijs staat inmiddels op een ruime 2 euro voor een liter Euro95.

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 zakt vrijdag tot 2,078 euro, zegt consumentencollectief UnitedConsumers. Donderdag was dat nog 2,084 euro. De adviesprijs is een richtlijn voor tankstations, aan de pomp kan de prijs daarom nog afwijken.

In september was de adviesprijs nog een kleine 2,30 euro. Paul van Selms, directeur van de UnitedConsumers, denkt dat de bodem met de huidige prijs is bereikt, omdat de grote olieproducerende landen op dit moment onderhandelen over het beperken van de productie.

Veel aanbod

De olieprijzen zijn in de afgelopen weken flink gedaald. Een vat Brentolie kost inmiddels zo'n 75 dollar, waar dat een maand eerder nog boven de 80 dollar uitkwam. De daling komt vooral door het grote aanbod op de wereldmarkt. Zo wijzen analisten in de Financial Times op de torenhoge olieproductie in de Verenigde Staten.

Daarbij is er minder vraag naar olie. Zo is er door China, de tweede grootste importeur van ruwe olie, de afgelopen maand 9 procent minder olie geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Benzineprijs zakt licht

Oliekartel OPEC, een organisatie van grote olieproducerende landen, onderhandelt al maanden over het beperken van de productie. Dat moet helpen om de prijsdalingen te drukken. Ook de Russische president Vladimir Poetin bezocht deze week Saudi-Arabië om te onderhandelen.

Vorige week kwam een deel van de OPEC-landen al tot een akkoord over een vrijwillige verlaging van die productie. Rusland en Saudi-Arabië dringen er bij de andere landen op aan om zich ook aan te sluiten.

Poetin
Lees ook:
Poetin maakt zeldzaam uitstapje naar Midden-Oosten: 'Samen olieprijs opdrijven'