Ga naar de inhoud
Meer zekerheid en goedkoper

ACM adviseert huishoudens om vast energiecontract te nemen

App van Eneco met verbruiksgegevens van een variabel energiecontract. Beeld © ANP / Remko de Waal

Nu het prijsplafond voor energie afloopt, kunnen consumenten het beste weer een vast contract afsluiten. Dat zegt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een vast contract biedt meer zekerheid en is op dit moment ook goedkoper dan een variabel energie contract.

Op dit moment betalen huishoudens voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh. Op 1 januari 2024 loopt het prijsplafond voor energie echter af. "Vanaf die datum betaalt iedereen gewoon weer het tarief dat in het energiecontract staat. Dit betekent dat huishoudens vanaf dan niet meer beschermd zijn tegen hoge energieprijzen", stelt het ACM.

Om lage inkomens te beschermen tegen te hoge energielasten, wordt het Tijdelijk Noodfonds Energie wel weer heropend.

Regels
Lees er hier meer over:
Regels voor aanvragen energiesteun versoepeld: tijdelijk noodfonds heropend in 2024

Nu de zekerheid van het prijsplafond wegvalt, kan een vast energiecontract huishoudens zekerheid geven, in ieder geval voor de looptijd van het contract. Dat is meestal een, twee of drie jaar. Bij een variabel energiecontract kan de leverancier wel tussentijds aanpassen, bijvoorbeeld als de prijzen op de energiemarkt zijn gestegen.

De ACM zegt bovendien dat vaste energiecontracten de afgelopen maanden 5 procent goedkoper zijn geworden. Daarmee zijn ze op dit moment ook de goedkoopste optie.