Ga naar de inhoud
Niet meer maandelijks uitkeren

ING versobert voorwaarden, volgend jaar minder spaarrente

ING Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Spaarders bij ING krijgen vanaf volgend jaar niet meer maandelijks de rente uitgekeerd, maar jaarlijks. De nieuwe voorwaarden leveren spaarders minder rente op.

De huidige maandelijkse uitkering is volgens ING een tijdelijke maatregel die, nu de rente weer grotendeels positief is, kan worden teruggedraaid. "Banken betalen de rente van oudsher jaarlijks uit", zegt een woordvoerder van ING.

Een jaarlijkse uitkering is ook goedkoper voor de bank, omdat ING met een jaarlijkse uitkering minder geld kwijt is aan rente. Hoeveel geld het precies scheelt wil hij niet zeggen.

Scheelt niet heel veel

Spaarders komen er met een jaarlijkse uitkering iets bekaaider vanaf. Bij een maandelijkse rente krijgt een spaarder met 10.000 euro tegoed in totaal 151,04 euro uitgekeerd. Op jaarbasis wordt dat 150 euro. Is het spaarsaldo hoger, dan loopt het verschil op. 

Het verschil ontstaat doordat je bij een berekening op maandbasis ook rente krijgt op de rente die al is uitgekeerd. Rente op rente dus. 

Banken
Lees ook:
Banken verhogen spaarrente opnieuw, maar over de grens krijg je meer

De lagere kosten voor ING zijn volgens de woordvoerder niet de reden dat de voorwaarden worden aangepast. Een maandelijkse uitkering werd volgens hem in 2020 ingevoerd om spaarders die destijds een negatieve rente voor de kiezen kregen, tegemoet te komen.

Spaarders met tegoeden boven de 1 miljoen euro, en later ook lagere saldi, moesten met die rente opeens geld bijleggen. "Door de rente maandelijks af te rekenen, waren zij  minder geld kwijt", aldus ING. Ook werden ze volgens hem niet onaangenaam verrast met een hoge jaarrekening.

Winst
Lees ook:
Winst ABN verdubbelt, topman zwijgt over verhogen spaarrente

Winst verdubbeld

ING zag zijn winst het afgelopen kwartaal verdubbelen. De bank verdient meer aan leningen en is juist minder geld kwijt aan spaarrente. Ook bij andere grote banken is dat, tot chagrijn van veel spaarders, de trend.

De rentes stijgen maar mondjesmaat. Reden voor kartelwaakhond ACM om onderzoek te doen naar de spaarrentes in Nederland. Dat onderzoek boezemt ING-topman Steven van Rijswijk geen angst in, zo zei hij eerder tegen RTL Z.

Sparen over de grens? Hier moet je op letten

02:41