Ga naar de inhoud
Interview met Laurens Dassen

Wordt Wilders de nieuwe Orbán? 'Niet in het belang van Nederland'

Als Nederland, net als Hongarije, een dwarsligger wordt in Europa, is dat niet in het belang van Nederland. Dat zegt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen in interviewprogramma Z360. PVV-leider en winnaar van de verkiezingen Geert Wilders sprak eerder zijn bewondering uit voor de Hongaarse leider Viktor Orbán, die een notoire dwarsligger is in Europa.

Ook NSC-leider Pieter Omtzigt vindt dat Nederland zich harder zou mogen opstellen in de EU, net als de leiders van Hongarije en Polen, om zo meer binnen te halen. Dat zou dus in het belang zijn van Nederland.

Maar volgens Volt-Leider Laurens Dassen is 'dwarsliggen precies het tegenovergestelde' als opkomen voor het belang van Nederland. Juist als je uitdagingen als klimaatverandering wil aanpakken moet je constructief samenwerken, stelt de politicus. 

 

Omtzigt:
Lees ook:
Omtzigt: Nederland moet zich harder opstellen in Europese Unie

Twee zetels

Volt behaalde twee zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens Dassen had dat mede te maken met het feit dat Europese samenwerking nauwelijks aan bod kwam in de campagne. Ook de uiteindelijke tweestrijd tussen de PVV en GroenLinks-PvdA speelde de partij parten. 

Omdat de PVV in de laatste week flink steeg in de peilingen, besloten veel linkse kiezers een strategische stem uit te brengen op de partij van Frans Timmermans. Dassen is dan ook voorstander van het verbieden van peilingen in de laatste weken voor de stembusgang. 

Bekijk hier het hele interview met Laurens Dassen over de positie van Nederland in Europa, het lage aantal zetels voor linkse partijen en het verkiezingsresultaat van Volt. 

'Geen peilingen meer vlak voor verkiezingen'

09:33