Ga naar de inhoud
Lenen duurder

Maximale rente op leningen en rood staan gaat omhoog naar 15 procent

Mensen pinnen op het Leidseplein in Amsterdam. Beeld © ANP

Rood staan, een persoonlijke lening afsluiten en kopen op afbetaling kunnen volgend jaar allemaal duurder worden. De maximale rente die in rekening gebracht mag worden stijgt naar 15 procent.

Dat heeft het ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt.

Van 14 naar 15 procent

De maximale rente op krediet is nu nog 14 procent, en daar komt dus een procentpunt bovenop. Lenen wordt daardoor dus duurder voor consumenten.

De maximale rente geldt voor alle zogenoemde consumptieve kredieten. Daaronder vallen bijvoorbeeld rood staan, je creditcard, kopen op afbetaling en persoonlijke leningen bij de bank.

Wettelijke rente

De stijging van de maximale rente is, met een paar tussenstappen, het gevolg van het verhogen van de rente door de ECB.

Doordat die stijgt, stijgt namelijk ook de wettelijke rente van 6 naar 7 procent. Die wettelijke rente is de rente die een schuldeiser mag vragen als je een betalingsachterstand hebt.

Maar dat is dus niet de maximale rente die een kredietverstrekker mag vragen over een lening. Die rente is gemaximeerd op de wettelijke rente plus een opslag van 8 procent. En zo kom je dus op een percentage van 15 procent in 2024.

Risico afdekken

Die opslag mogen kredietverleners vragen om het risico af te dekken dat consumenten hun lening niet afbetalen, gemaakte kosten te dekken en winst te maken op het verstrekken van leningen.