Ga naar de inhoud
400 miljoen

Pensioenfondsen willen huurwoningen bouwen voor eigen deelnemers

Nieuwbouwwoningen bij het vliegveld Rotterdam-The Hague Airport. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

Pensioenfondsen ABP en bpfBouw gaan samen 400 miljoen euro investeren in de bouw van 1500 nieuwe woningen. Daarmee hopen ze ook hun eigen deelnemers, zoals agenten, leraren en bouwvakkers, aan een betaalbare woning te helpen.

De fondsen gaan zich focussen op huurwoningen met een huurprijs tussen de 650 en 960 euro, maar ook op 'maatschappelijk vastgoed', zoals scholen of buurtcentra. 

Woningen voor eigen deelnemers

De fondsen gaan nu overleggen met gemeenten over voorrangsregels voor bepaalde beroepsgroepen. "Zodat onze deelnemers kunnen zien dat hun pensioengeld niet alleen een goed rendement oplevert, maar ook al direct iets concreets kan betekenen voor hun woonbehoefte", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen tegen RTL Z.

Het is nog niet bekend waar de woningen precies gebouwd gaan worden. ABP zegt alleen dat die verspreid worden over heel Nederland, en dat begin 2024 de eerste schop in de grond gaat.

'Een
Lees ook:
'Een straatje erbij' of 'stop de immigratie': lijsttrekkers botsen over woningbouw

Bouw in het slop

Het nieuws komt tegelijkertijd met een rapport van ABN Amro, waarin staat dat de bouwsector een moeilijk jaar tegemoet gaat. Door de hoge rentestand, stijgende bouwkosten en schaarse bouwgrond zijn nieuwbouwprojecten minder aantrekkelijk voor investeerders. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw ligt dit jaar 27 procent lager dan een jaar eerder.

Toch verbaast het Paul Bisschop, auteur van het rapport, niet dat de pensioenfondsen huurwoningen gaan bouwen. "In huurwoningen wordt nog wel geïnvesteerd. Met de huidige huurmarkt krijg je ze wel verhuurd." Het is vooral de bouw van koopwoningen die stagneert.

Hoogleraar:
Lees ook:
Hoogleraar: bouw meer dure huizen tegen woningtekort

Bovendien, zegt Bisschop, hebben pensioenfondsen bepaalde voordelen ten opzichte van andere investeerders: "Ze zijn minder afhankelijk van vreemd vermogen, dus de rentestand raakt ze minder. Bovendien kennen ze de Nederlandse situatie goed, en ze zijn kapitaalkrachtig."

Toch gaat het volgens Bisschop wat ver om pensioenfondsen als de redders van de Nederlandse woningmarkt te onthalen. Ze moeten immers beleggen in verschillende sectoren, om de risico's te spreiden.

Bovendien is het de vraag hoe rendabel woningen van maximaal 960 euro per maand zijn. ABP-bestuursvoorzitter van Wijnen zegt daar in ieder geval vertrouwen in te hebben: "Juist omdat wij op de lange termijn beleggen, anders dan projectontwikkelaars."

ABP en bpfBouw werken samen met Investbouw, dat de locaties gaat zoeken en verantwoordelijk is voor de uitvoering. ABP zegt 'op korte termijn' met meer nieuws te komen over waar de woningen komen te staan.