Ga naar de inhoud
Campagnekassen zijn gevuld

Deze donateurs steunen de politieke partijen met hoge bedragen

Miljardair Marcel Boekhoorn met zijn partner Rebecca Cabau van Kasbergen Beeld © ANP

Volgende week woensdag vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats en de campagnekassen zijn gevuld. Bedrijven, zakenlieden en gewone burgers hebben diep in de buidel getast om hun favoriete partij te steunen. Vooral de VVD heeft de harten van de zeer gulle donateurs weten te vinden. Maar de SP haalde het meeste geld op.

Drie partijen ontvingen meer dan 1 miljoen euro aan giften van meer dan 4500 euro. De SP, de VVD en GroenLinks-PvdA die we voor dit overzicht samenvoegen als een partij.

De SP (1,66 miljoen euro) heeft de strijd om het geld nipt gewonnen van de VVD (1,62 miljoen euro). GroenLinks-PvdA volgt met 1,5 miljoen euro niet ver daarachter.

Superrijken en bouwers bij de VVD

Toch is er een groot verschil in de aard van de donaties. Bij zowel SP als GroenLinks-PvdA gaat het vrijwel uitsluitend om verplichte bijdragen van landelijke en lokale politici. Bij de VVD zijn het juist de superrijken en bedrijven die de kas hebben gespekt.

Zo doneerden IT-ondernemer Ernst Nijkerk en Basic-Fit-baas René Moos beiden een ton van hun persoonlijke vermogen aan de liberalen. En er staan meer bekende namen op de lijst. Zo gaven Marcel Boekhoorn - dierentuinbaas en voormalig Hema-eigenaar - en horecatycoon Won Yip allebei een halve ton via hun bedrijven.

Ook Frank van Gool van Otto Workforce schonk een ton. Zijn zakenpartners Karolina Swoboda en Wim Smits maakten allebei via andere bv's ook nog eens 50.000 per persoon over, ontdekte NRC eerder

Verder valt op dat vastgoedondernemers de VVD graag steunen. Alleen al uit die sector kwam er meer dan een half miljoen binnen bij de partijkas.

Bekijk hier hoe anders de donaties zijn samengesteld bij de SP en GroenLinks-PvdA:

 

 

De top 5 bij de SP bestaat bijna geheel uit bekende namen uit politiek Den Haag. Uitzondering is de hoogste donatie van ruim 44.000 euro, die uit een nalatenschap komt. Daarna volgen de Kamerleden Sandra Beckerman, Michiel van Nispen, Peter Kwint en Mahir Alkaya. Zij dragen, net als alle andere SP-ambtsdragers, een fors deel van hun salaris af aan de partij.

D66 heeft ook zijn suikerooms

De VVD is niet de enige partij met megadonoren, ook bij D66 hebben zich een aantal grote geldschieters gemeld. Corendonbaas Steven van der Heijden staat bovenaan met een donatie van een ton. Ook Rob Defares, bekend van beurshandelaar IMC, doneerde 100.000 euro. Op de derde plek staat The Dreamery Foundation, van techondernemer Steven Schuurman.

Hij doneerde ook aan Groenlinks en de PvdA, zij het aanzienlijk minder dan aan D66. Bij de vorige verkiezingen doneerde Schuurman nog 1 miljoen aan D66 via zijn stichting.

PvdD: één fikse meevaller

De Partij voor de Dieren komt niet om in de donateurs dit jaar, maar staat toch nog vrij hoog op de lijst door één forse donatie van 350.000 euro. Dat is een erfenis van een sympathisant die vorig jaar al is nagelaten, maar pas dit jaar is ontvangen. Verder bestaat de bescheiden lijst van donateurs vooral uit politici van de partij.

Forum voor Democratie: 98.400 euro van Chipsholbaas

FvD kan niet rekenen op een stortvloed aan donaties, maar heeft in ieder geval niet te klagen over de vrijgevigheid van Peter Poot, de directeur van de omstreden gebiedsontwikkelaar Chipshol. Via Mega Management maakte hij 50.000 euro over aan de partij van Thierry Baudet, en later nog eens 48.400 euro via Chipshol 2000.

 

 

Sappelen bij ChristenUnie en CDA

Bij de overige partijen is het sappelen. ChristenUnie en CDA kregen samen slechts 356.000 euro aan giften van meer dan 4500 euro binnen en eigenlijk is dat beeld nog behoorlijk geflatteerd ook. Ruim 106.000 euro daarvan bestaat namelijk uit donaties van de ChristenUnie aan neveninstellingen van diezelfde partij.

De grootste echte donateur was Keursvorst B.V een investeringsbedrijf van miljardair Johann Kaemingk, die ooit beurshandelhuis Optiver oprichtte. Hij gaf 50.000 euro aan het CDA.

Weinig te zien bij Volt

De relatief nieuwe partij Volt heeft nog geen grote donoren aan zich weten te binden. Het heeft een aantal donaties van bedrijven binnen, waarvan de hoogste 27.500 euro is. 

Verder schonk partijleider Laurens Dassen 10.720 euro en Kamerlid Marieke Koekkoek deed 6875 duiten in het zakje.

Van Haga helpt zichzelf

De nieuwe partij BVNL van voormalig FvD-Kamerlid Wybren van Haga krijgt hulp van een inmiddels bekende geldschieter. Gebiedsontwikkelaar Chipshol doneerde ook nog eens 50.000 euro aan deze partij.

Daarnaast ontving het 25.000 euro van Sjopperdepop, het vastgoedbedrijf van Van Haga en nog eens 5000 euro van Jut Finance, van zijn zakenpartner Bianca Jut.

85.000 euro voor de rest

De overige partijen die al een zetel in de Kamer hebben kregen samen maar 85.000 euro. Het gaat om BBB, SGP, PVV, Ja21 en DENK. Zij kregen voornamelijk bescheiden donaties van relatief onbekende bedrijven.

 

Eindstand

Dat alles brengt de totale donaties aan politieke partijen dit jaar op 6,8 miljoen euro. Zo is dat verdeeld over de partijen:

Waar is NSC?

De partij van Pieter Omtzigt komt op de lijsten niet voor. Dat betekent niet dat hij helemaal geen donaties heeft ontvangen. Alleen giften van 4500 euro of meer moeten worden gemeld. NSC accepteert geen giften van meer dan 850 euro.