Ga naar de inhoud
Na uitspraak rechter

Topmaand voor NS-personeel: mogelijk duizenden euro's erbij

Een conducteur van de NS staat klaar voor vertrek. Beeld © ANP

Veel NS-medewerkers gaan de dure decembermaand in met een lekker extraatje. Het spoorbedrijf begint deze maand met het overmaken van achterstallige onregelmatigheidstoeslag over een deel van de vakantiedagen. De hoogste rechter oordeelde onlangs dat dat moet.

Medewerkers krijgen bij het novembersalaris al een voorschot van 75 procent op de achterstallige betalingen, bevestigt de NS aan RTL Nieuws.

Toeslag over vakantiedagen

In 2016 sloot de NS een akkoord met de vakbonden dat werknemers die onregelmatige diensten draaien ook over hun vakantiedagen een extra onregelmatigheidstoeslag krijgen.

Dat deed de NS dan ook, met terugwerkende kracht vanaf 2012. Maar de toeslag kregen werknemers alleen over hun wettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijke dagen – dat zijn vakantiedagen die een werkgever biedt aan zijn werknemers bovenop wat wettelijk verplicht is – werden uitgezonderd van de onregelmatigheidstoeslag. Die dagen kunnen, naast vakantie, ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld werktijdverkorting.

NS
Lees ook:
NS moet personeel toeslag betalen over extra vakantiedagen

Een aantal medewerkers stapte daarop naar de rechter, en kreeg gelijk tot aan de Hoge Raad aan toe. Er is namelijk een wettelijke verplichting om het volledige loon, dus inclusief onregelmatigheidstoeslag, door te betalen voor alle vakantie. En daaronder vallen dus ook extra bovenwettelijke vakantiedagen. Dat die uren ook ergens anders voor ingezet kunnen worden, doet daar niets aan af.

75 procent voorschot

Na overleg met de vakbonden is besloten om 75 procent van het achterstallige loon over de periode 2017 tot en met september 2023 dus deze maand al te storten. Het restant volgt dan in maart van volgend jaar.

Vanaf volgend jaar wordt de onregelmatigheidstoeslag over de bovenwettelijke vakantiedagen gewoon automatisch gestort bij het salaris. Ook voormalig medewerkers die in 2023 zijn afgezwaaid, krijgen automatisch hun geld gestort.

Op zoek naar de afzwaaiers

Voor medewerkers die voor die tijd de NS hebben verlaten kan dat niet, omdat het niet zeker is of de gegevens kloppen. De NS probeert met hen in contact te komen via het pensioenfonds en de vakbonden. Ook wordt aan huidige NS'ers gevraagd om oud-collega's waar ze nog contact mee hebben op de nabetaling te wijzen.

Zo'n 11.000 medewerkers en 'een paar duizend' ex-medewerkers komen in aanmerking voor de nabetaling. Hoeveel de operatie de NS gaat kosten, is op dit moment nog niet bekend.

Tot duizenden euro's

Hoe hoog de nabetaling is, verschilt enorm van geval tot geval. Dat hangt af van of iemand veel of weinig onregelmatige diensten maakt en hoe lang diegene al in dienst is. "Iemand die veel laat, in de nacht en in de weekenden werkt, krijgt de hoofdprijs", legt FNV Spoor-bestuurder Henri Janssen uit. Dan kan het bedrag oplopen tot duizenden euro’s bruto.

Mensen die juist veel op weekdagen en in de ochtenden werken, zullen – logischerwijs – aanzienlijk minder geld overgemaakt krijgen.