Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Caro stroomt in bij Jeugdbescherming: 'Poten in de modder'

Cora Kramer

Het tekort aan medewerkers bij de Jeugdbescherming is groot. Daarom is er een zijinstroomtraject gestart, waarbij in de regio Amsterdam nu zo'n twintig mensen worden opgeleid tot gezinsmanager. Zo ook Caro Kramer: "Het is geen makkelijke baan."

Kramer (42) heeft rechten gestudeerd, maar naar eigen zeggen had ze beter voor psychologie kunnen kiezen. "Ik heb altijd interesse gehad in het gedrag van mensen. Waarom zijn we wie we zijn? Hoe we verhouden we ons tot elkaar?"

'Wat is er gebeurd?'

Als jurist van het Openbaar Ministerie in Amsterdam kon ze haar ei steeds minder kwijt. "Wanneer ik een strafdossier op mijn bureau kreeg, dacht ik: 'wat is er toch in het leven van deze persoon gebeurd?' Ik wilde daarom liever de zorgkant op." Via via hoorde Kramer over het zijinstroomtraject bij Jeugdbescherming. Een jaar geleden begon ze met de verkorte, tweejarige opleiding tot gezinsmanager.

Het tekort aan gezinsmanagers – zij helpen een gezin met problemen weer op weg - is landelijk groot. In de regio Amsterdam is er een structureel tekort van tien procent, dat komt neer op 25 mensen. "Maar met die extra 25 mensen zijn we er niet, we hebben continu nieuwe aanwas nodig", vertelt woordvoerder Els van Dijk.

Akkoord
Lees ook:
Akkoord over één landelijk tarief jeugdzorg: 'Kinderen gaan dit merken'

Er is namelijk ook veel uitstroom; mensen stoppen ermee omdat de baan mentaal veel van hen vraagt, of gaan (bijna) met pensioen. Van Dijk: "Daarom zijn we nog steeds druk aan het werven."

Meteen meelopen

Vanaf de eerste dag ging Kramer mee op huisbezoeken met een gezinsmanager van Jeugdbescherming. "Maar zelf deed ik nog niks, ik keek en ik luisterde." Ondertussen volgde ze trainingen op de academie van de Jeugdbescherming en kreeg ze theorielessen.

"Op een gegeven moment merk je: ik durf nu zelf een vraag te stellen aan een gezin." Toch gaat Kramer nog niet alleen op huisbezoek, eerst moet ze daarvoor de juiste registratie halen. "Dat duurt nog ongeveer een jaar."

Goede begeleiding

Ze vindt dat het zijinstroomtraject goed in elkaar zit. "Het is echt op maat, ze kijken naar wat jij als persoon nodig hebt", zegt Kramer. "En de begeleiding is goed, je komt in een team met verschillende functies terecht en zij kunnen je vanuit hun eigen rol aan de hand nemen." Buiten het team worden de zijinstromers ook nog gecoacht door de speciale trajectbegeleider van Jeugdbescherming.

"De kaarten zijn best oneerlijk verdeeld in het leven"

Kwetsbare kinderen

De extra begeleiding is prettig, want als gezinsmanager kom je niet de leukste situaties tegen. Zo ontmoette Kramer twee kinderen van wie de ouders zijn overleden; Jeugdbescherming heeft de voogdij. "Deze kinderen wonen in een pleeggezin, ze waren heel kwetsbaar. Dat raakte me heel erg. Het is een dooddoener, maar de kaarten zijn best oneerlijk verdeeld in het leven."

Vanwege de vertrouwlijkheid van het werk, kan Kramer hier verder niet over uitweiden.

Kramer vond steun bij haar team, waarin alle ruimte is om te reflecteren op de situatie. "Het helpt dan ook om de professional te zijn, dat creëert iets meer afstand", zegt ze. "En het geeft een prettig gevoel dat je kunt helpen het leven een beetje beter te maken voor ze."

Poten in de modder

Kramer is blij dat ze de overstap heeft gemaakt, al noemt ze het 'geen walk in the park'. "Als je dit wil doen, moet je bereid zijn met je poten in de modder te staan."

Lange
Lees ook:
Lange wachtlijsten, torenhoge kosten: zo liep de jeugdzorg compleet vast

Volgens woordvoerder Els van Dijk kan in principe iedereen met een hbo-diploma of hoger zich aanmelden. "Of je in de twintig bent of vijftiger, dat doet er niet zo veel toe. Het werk moet bij je passen."

Salaris

Wie de sollicitatieprocedure goed doorloopt, krijgt als zijinstromer meteen een salaris. Een gezinsmanager in opleiding start in schaal 8 van de CAO jeugdzorg en verdient tussen de 2600 en 3862 bruto per maand. Van Dijk: "Ben je klaar met het traject dan stroom je door naar schaal 10 en verdien je tussen 3065 en 4600 bruto per maand."

'Hoogdravend'

Kramer zegt dat ze er qua salaris op achteruit is gegaan. "Maar dat is geen reden geweest dit niet te doen. Dit klinkt vast heel hoogdravend, maar ik wil iets doen voor de maatschappij."