Ga naar de inhoud
'Neurenberg-tribunaal'

School mocht onderwijsassistent met kritiek op coronavaccin ontslaan

Een middelbare school ten tijde van coronatijd. Beeld © ANP Foto

Een scholengemeenschap uit Alkmaar mocht een onderwijsassistent ontslaan, die bleef waarschuwen tegen coronavaccinaties van leerlingen. De man, die zich beriep op vrijheid van meningsuiting, eiste zijn baan terug of een vergoeding wegens onterecht ontslag.

Tevergeefs, want zowel de rechtbank Noord-Holland als het gerechtshof Amsterdam veegden zijn eisen van tafel. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het Amsterdamse hof.

Coronavaccinaties

De man werkte sinds 2011 als onderwijsassistent bij de scholenstichting Sovon, die negen scholen met 6700 leerlingen in en rond Alkmaar telt. In 2021 verzuurden de verhoudingen, toen de werknemer zich regelmatig zeer kritisch uitliet over het vaccineren van leerlingen tegen corona.

De zaak begon toen de man in februari 2021 een e-mail aan een bestuurder van Sovon stuurde met een 'plan van aanpak' om de scholen van de organisatie tegen het overheidsbeleid in toch open te houden.

Gandhi

"Ik begrijp in principe de noodzaak om ons aan de wettelijke voorschriften te houden. Echter, Gandhi heeft ons geleerd dat we een uitzondering moeten maken voor oneerlijke en schadelijke wetten", schreef hij. "Wij kunnen niet langer onwerkzaam onze leerlingen opofferen aan een beleid wat natuurwetenschappelijke niet te begrijpen valt."

Zorgmedewerkster
Lees ook:
Zorgmedewerkster ontslagen wegens te scherpe kritiek vaccinatiebeleid

De schoolbestuurder vroeg hem te stoppen met het versturen van dergelijke e-mails en het oproepen tot ongehoorzaamheid. Los van de vaccinatiediscussie startte de scholenstichting in maart een verbetertraject, wegens ondermaats functioneren van de medewerker.

Verlengstuk vaccin-industrie

Vanaf september 2021 keerde de onderwijsassistent zich weer herhaaldelijk tegen de volgens hem gevaarlijke vaccinatie van leerlingen tegen corona. Volgens hem waren 'scholen een verlengstuk voor de vaccin-industrie' geworden, en 'onze eigen kinderen inzet van het politieke spel dat wereldwijd gespeeld wordt'.

Daarop liet de scholenstichting hem weten een zogenoemd 'neutraal beleid' te hanteren, waarbij ze leerlingen en medewerkers niet actief van informatie voorzag over wel of niet vaccineren. Ook kreeg de werknemer twee officiële berispingen, met de waarschuwing dat hij ontslagen zou kunnen worden als hij zich tegen het neutrale vaccinatiebeleid zou blijven keren.

Neurenberg-tribunaal

Die waarschuwingen hadden weinig effect. In december stuurde de onderwijsassistent de schoolbestuurder een brief waarin hij aandrong op het ten minste informeren van leerlingen over de risico's van coronavaccinatie. "Zelf ben ik niet bereid om straks voor een Neurenberg tribunaal te staan en te zeggen: ja ik wist het wel, maar ik deed niets want dat mocht ik niet van mijn chef."

Zorgverlener
Lees ook:
Zorgverlener ten onrechte ontslagen na kritiek op coronabeleid werkgever

Eind januari 2022 legde hij een brief in de lerarenkamer van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar, waarin een bevriende zorgmedewerker zich kritisch uitliet over coronavaccinaties. En begin februari deelde de man folders over het coronavaccin uit aan leerlingen naast het fietsenhok van het gymnasium.

Druppel

Dat waren de druppels die bij zijn werkgever de emmer deden overlopen. De scholengemeenschap schorste de man, en stapte vervolgens naar de rechter om zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Ook daardoor liet de onderwijsassistent zich niet afschrikken. Begin maart ging hij op de openbare weg voor een van de scholen van Sovon zitten, waar hij pamfletten aan leerlingen uitdeelde. Daarin keerde hij zich tegen zijn schorsing en 'GGD-propaganda', en stelde hij de veiligheid van coronavaccinaties ter discussie. "Stop daarom met deze injecties, hoezeer je ook gechanteerd wordt middels schoolreisjes naar Parijs."

Naar de rechter

Voor de rechtbank Noord-Holland in Alkmaar betoogde de onderwijsassistent dat het ontslag een veel te zware straf was, en eiste hij juist zijn baan terug. Augustus vorig jaar oordeelde de kantonrechter echter dat de scholengemeenschap de man terecht had ontslagen. Wel moest zijn werkgever hem een transitievergoeding van 7.600 euro betalen.

De onderwijsassistent nam daarmee geen genoegen, en ging in hoger beroep. Tevergeefs, zo blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Hoger beroep

Het Amsterdamse hof oordeelt dat er wel degelijk sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding, omdat de onderwijsassistent zich 'bij herhaling niet heeft gehouden aan de instructies om het neutrale vaccinatiebeleid niet binnen de scholen ter discussie te stellen'.

Bovendien vindt het hof dat de scholenstichting die instructies mocht geven. "De werkgever had met het voorkomen van polarisatie en onrust op de scholen een gerechtvaardigd belang om de onderwijsassistent te instrueren haar beleid niet ter discussie te blijven stellen."

Terecht
Lees ook:
Terecht ontslag universitair docent na kritiek op coronatests

Ook het beroep van de onderwijsassistent op zijn vrijheid van meningsuiting ging niet op. In de eerste plaats verbood zijn werkgever de man niet buiten de scholen een discussie te leveren aan het debat rond coronavaccinaties.

Vrijheid meningsuiting

Daarbij komt dat de man volgens het hof veel te ver ging met 'veroordelende en beledigende' uitlatingen, onder meer 'zijn oproep om de wettelijke voorschriften te overtreden, de ongepaste vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en door de scholen een verlengstuk van de vaccinindustrie te noemen'.

Ten slotte vindt het gerechtshof ook niet dat de werknemer aanspraak kan maken op bescherming als klokkenluider. Volgens het hof is er namelijk geen sprake van een misstand. Daarmee krijgt de onderwijsassistent zijn baan niet terug, en kan eveneens fluiten naar een ontslagvergoeding wegens onterecht ontslag.

Zij
Lees ook:
Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten