Ga naar de inhoud
Komst nog onzeker

ECB zet 'volgende stap' voor invoering digitale euro

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) Beeld © ANP

Er is nog veel discussie en onzekerheid, maar de komst van de digitale euro is een klein stapje dichterbij. Na twee jaar van onderzoek gaat de Europese Centrale Bank (ECB) naar eigen zeggen een 'voorbereidende fase in.'

De centrale bank wil onder meer ontwikkelaars selecteren die de juiste infrastructuur rondom de munt kunnen bouwen en regels opstellen. Daarmee moet volgens de bank de weg worden vrijgemaakt voor politieke besluitvorming over de digitale euro. 

De afgelopen tijd werd onder meer onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid van de munt, maar of die er ook komt, hangt af van goedkeuring vanuit de Europese Unie. Uiteindelijk moet de digitale euro een wettelijk betaalmiddel worden.

De digitale euro is er nog niet, maar landen in de eurozone werken eraan, samen met Europese organisaties. Het moet geld zijn dat wordt uitgegeven door de overheid (de ECB), maar dan digitaal.

De
Lees meer:
De digitale euro: wat is het en waarom is er zoveel kritiek op?

De ECB publiceerde vandaag ook de resultaten van het technische onderzoek. "De digitale euro moet toegankelijk worden voor een groot publiek, consumenten en bedrijven, en moet verspreid worden door intermediairs zoals banken", schrijft de centrale bank. De nieuwe fase start officieel op 1 november en duurt twee jaar.

De politiek besluit later over de mogelijke komst van de digitale euro, zegt het ministerie van Financiën vandaag ook in een reactie op X. Er is namelijk nog veel discussie over de plannen. Zo zijn er zorgen over privacy bij het gebruik van de digitale euro en de besluitvorming rondom de munt.

Privacy

Europese toezichthouders roepen op om de privacy beter te bewaken bij de ontwikkeling van de digitale euro. Onder meer de mogelijkheden om gebruikers van de munt te volgen, zouden beperkt moeten worden. Volgens de ECB heeft privacy 'de hoogste prioriteit'.

Digitale euro moet ons geldsysteem redden: dit is waarom

03:24