Ga naar de inhoud
'Uit Iran en Syrië'

Hamas ontving tientallen miljoenen aan cryptovaluta

Hamas-strijders in 2021. Beeld © AP Photo/Adel Hana

Hamas en andere militante pro-Palestijnse groeperingen zoals Hezbollah en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad (PIJ) hebben naar schatting ruim 142 miljoen dollar (134 miljoen euro) aan cryptovaluta ontvangen voorafgaand aan de aanval op Israël afgelopen weekend. Dit blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws op basis van gegevens van verschillende gespecialiseerde onderzoeksbedrijven. Volgens onderzoekers komen de donaties voornamelijk uit Iran en Syrië.

Het Israëlische onderzoeksbureau BitOK inventariseerde op verzoek van RTL Nieuws wat de bewegingen aan cryptovaluta ontvingen vanaf medio 2021 tot oktober dit jaar.

Tientallen miljoenen

Hamas ontving in die periode zo'n 41 miljoen dollar in crypto volgens BitOK. Hezbollah zou volgens de onderzoekers van BitOK in deze periode ongeveer 3,7 miljoen dollar aan cryptovaluta hebben ontvangen. Palestijnse Islamitische Jihad spant de kroon en kon volgens BitOK maar liefst 97,7 miljoen dollar aan crypto bijschrijven.

Opgeteld ontvingen de groeperingen dus een ruim 142 miljoen dollar om hun strijd tegen Israël mee te bekostigen. Volgens BitOK maken de groeperingen vooral gebruik van Tether. Dat is een zogenoemde stablecoin met symbool USDT. Een USDT is evenveel waard als een Amerikaanse dollar.

Meer transacties bij geweld

Het Britse crypto-onderzoeksbedrijf Elliptic dat cryptostromen naar Palestijnse Islamitische Jihad onderzoekt, ziet ook dat er tientallen miljoenen crypto's naar dit soort pro-Palestijnse organisaties vloeien. Elliptic constateert bovendien dat bij dergelijke groeperingen het aantal transacties in crypto toeneemt wanneer het geweld oplaait.

Pro-Palestijnse
Lees ook:
Pro-Palestijnse hackers nemen Israëlische en Joodse websites over

Verdachte accounts bevroren

Persbureau Reuters meldt dat de Israëlische autoriteiten in samenwerking met cryptobeurs Binance verschillende accounts bij de beurs heeft bevroren omdat ze konden worden gelinkt aan Hamas.

Volgens de cyberunit van de Israëlische politie zou Hamas bezig zijn met een campagne op sociale media om geld op te halen voor terroristische acties. Geld zou dan in de vorm van cryptovaluta kunnen worden gestort in wallets van Hamas.

Gestopt met bitcoin

Van Hamas is bekend dat de groep al jaren via stortingen in cryptovaluta geld probeert op te halen. Via de chat-app Telegram roept de groep mensen op om bitcoins te doneren.

Sinds 2019 creëerde Hamas zelfs steeds specifieke, nieuwe adressen om stortingen op te ontvangen in de hoop zo moeilijker traceerbaar te zijn voor internationale handhavingsinstanties.

Opvallend is dat Hamas afgelopen voorjaar via Telegram nog aankondigde te willen stoppen met fondswerving via bitcoin. Het lijkt erop dat Hamas met Thether manieren heeft gevonden om de herkomst van donaties moeilijker traceerbaar te maken.

Israël
Lees ook:
Israël wil wraak zonder genade, maar ook oorlog kent regels

Honderden miljoenen in bezit

In juni van dit jaar confisqueerde de Israëli's nog een slordige 1,7 miljoen dollar in crypto van wallets die te linken zijn aan Hezbollah. De digitale portemonnees van Hezbollah zouden volgens onderzoekers van Elliptic voornamelijk gevuld zijn via donaties uit Iran en Syrië.

Overigens zijn de bedragen die Hamas, Hezbollah en PIJ in crypto ontvangen maar een peulenschil in vergelijking met de financiële middelen die deze groepen in dollars tot hun beschikking hebben. Uit een schatting van de Amerikaanse overheid had het Hamas Investment Office (de financiële tak van Hamas) mei van vorig jaar bezittingen ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar.

Dronebeelden tonen enorme verwoesting in Gazastrook

00:43