Ga naar de inhoud
Rechtszaak gestart

Veevoerbedrijven eisen compensatie van staat om krimp veestapel

Beeld © Richard Brocken / ANP

Twee veevoederbedrijven hebben een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Boeren worden namelijk gecompenseerd voor het krimpen van de veestapel, maar voor handelaren in veevoer geldt dat niet. Oneerlijk, vinden de twee bedrijven.

In de strijd tegen de stikstofuitstoot moet het moet de veestapel worden ingekrompen. Om boeren voor dit verlies te compenseren heeft de overheid een speciale uitkoopregeling opgetuigd, waarmee boeren financieel gecompenseerd worden - ook als zij helemaal willen stoppen met hun bedrijf. Hiervoor zit ongeveer 1,5 miljard euro in de pot.

'Wij ook geraakt'

Veevoederbedrijven Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders zeggen net zo goed geraakt te worden door het kleiner worden van de veestapel, maar zij worden niet gecompenseerd door de overheid. "Wij vragen ons af of dat juridisch terecht is", zegt Huub Fransen, directeur van Fransen Gerrits, tegen RTL , na een bericht van de Telegraaf

Fransen vindt dat er in dit geval geen sprake is van gewoon ondernemersrisico. "Blijkbaar vindt de overheid het inkrimpen van de veestapel zo'n ingrijpende en onvoorziene maatregel dat boeren gecompenseerd worden", zegt Fransen. "Maar wij worden ook geraakt, dus geldt die compensatie dan niet voor de hele keten?"

'Al
Lees ook:
'Al ruim 200 aanmeldingen boeren voor uitkoopregeling stikstof'

Het omzetverlies van de veevoerbedrijven loopt ongeveer gelijk aan het percentage dieren dat verdwijnt, zegt Fransen. "In de varkenshouderij is onlangs 7 procent van de varkens gesaneerd, bij ons leidde dat tot een omzetverlies van 9 procent."

Hoeveel geld?

Hoe hoog de compensatie voor bedrijven moet zijn, is nog niet concreet besproken. Het gaat de bedrijven volgens Fransen in eerste instantie vooral om het principe. "De overheid moet zorgvuldig omgaan met de keten."

Reactie overheid

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat de landsadvocaat geen grond ziet voor compensatie voor de veevoederbedrijven. "Nadeelcompensatie kan pas aan de orde zijn als bedrijven rechtstreeks door handelen van de overheid worden geraakt en onevenredig worden benadeeld. Daarvan is in dit geval geen sprake", zo stelde de landsadvocaat gisteren in de rechtbank.

Het gaat in dit geval over een indirect gevolg van de uitkoopregeling. "Daarnaast kunnen bedrijven zich voorbereiden op dergelijke ontwikkelingen waarbij geldt dat er ook sprake is van een normaal ondernemersrisico."

Het oordeel is nu aan de rechter. De uitspraak wordt op 15 november verwacht.