Ga naar de inhoud
Bergen aan Zee

Strijd om kap 13.000 bomen: 'We moeten nu echt ingrijpen'

Beeld © Bob Wennekendonk / ANP

Waterbedrijf PWN wil 13.000 bomen kappen in het duingebied bij Bergen aan Zee om de biodiversiteit terug te krijgen. Tegenstanders beweren dat de kap juist funest is voor de beschermde dieren in het bos. "De natuur hoeft niet geholpen te worden."

Het naaldbos van 16 hectare moet wijken om ervoor te zorgen dat het zand en water vanuit zee weer goed kan doorwaaien; het kalkrijke zand bereikt nu namelijk het duingebied áchter het naaldbos niet. Dat zorgt ervoor dat het gebied verzuurt vanwege het hoge stikstofgehalte, aldus waterbedrijf PWN, ook beheerder van het duingebied.

Kalk en zout nodig

"We bevinden ons nu eigenlijk op een soort kantelpunt", zegt Niels Hogeweg, programmamanager natuurbeheer bij PWN. "Het duingebied kan zich haast niet meer herstellen, omdat het kalk en zout vanuit de zee mist. We moeten nu gewoon echt ingrijpen."

Zestig procent van de biodiversiteit in duingebied is te vinden in de Bergense duinen. "Echt uniek in Nederland", zegt Hogeweg. Met de kap is het de verwachting dat veel insecten weer zullen terugkeren, zoals de blauwvleugelsprinkhaan en de duinmaskerbij. Uiteindelijk zal het gekapte naaldbos vanzelf veranderen in heide, al duurt dat een jaar of tien.

Eerder maakten we deze video over het stikstofprobleem in de natuur:
(tekst loopt door onder video)

Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04

Maar de Duinstichting, waarin verschillende inwoners zich hebben verenigd, is mordicus tegen de grootschalige kap. De stichting hoopt, samen met de Fietsersbond, de plannen van PWN via de rechter te blokkeren.

'Troosteloze massa'

"De hele natuur wordt weggevaagd en dat is niet nodig. De natuur hoeft niet geholpen te worden, die kan zichzelf bedruipen", zegt Kees de Bakker van de Duinstichting. "Er leven veel planten en dieren in dit bos, zoals de wespendief."

De stichting, waar 50.000 mensen bij zijn aangesloten, voert al zeven jaar actie tegen de plannen. "We zien de hele natuur naar de ratsmodee gaan. Bij de Schoorlse Duinen is ook 7,6 hectare gekapt; dat is nu een troosteloze massa."

Hoger beroep

Volgens De Bakker kan het wel vijftig jaar duren eer dat gebied hersteld is. "Dus, laat lekker staan." Of dat gebeurt is de vraag, want de rechter heeft al eerder het besluit voor de kapvergunning goedgekeurd. De Duinstichting is in hoger beroep gegaan.

Politie
Lees ook:
Politie haalt actievoerders uit bomen Sterrebos, VDL meldt akkoord

Dat burgers een zaak aanspannen om de natuur (in hun beleving) te redden, ziet Sander Kole wel vaker. Kole werkt aan de Open Universiteit en is gespecialiseerd in het omgevingsrecht en de bescherming van natuurgebieden. "De belangen van een natuurgebied wordt dan tegenover het belang van de dieren in dat gebied gesteld."

Goede onderbouwing

Zo ook in het geval van de Bergense duinen. "De beheerder, PWN, is verantwoordelijk voor het duingebied; dat de duinen de duinen blijven, op basis van het Europees recht. Tegenstanders, meestal burgers, denken: wat raar dat hier wordt gekapt, want dat is niet goed voor de dieren."

Ander bos

Hoe dergelijke rechtszaken uitpakken, hangt af van hoe goed partijen hun verhaal hebben onderbouwd. "In het geval van PWN denk ik wel dat de kap door kan gaan", zegt Kole. "Zij leggen goed uit waarom de kap belangrijk is voor het voortbestaan van het achterliggende duingebied. Bovendien kunnen bepaalde dieren uit het bos ook in omliggende bossen terecht én ze gaan bomen bijplanten."

PWN hoopt half oktober te beginnen met de kap. Uiterlijk half maart is al het werk gedaan.