Ga naar de inhoud
Verwachting ACM

Energierekening dreigt bijna 100 euro te stijgen door extra transportkosten

Beeld © ANP

De energierekening gaat in 2024 waarschijnlijk met bijna 100 euro omhoog op jaarbasis. Dat komt door stijging van de transportkosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht dat huishoudens 8 euro per maand meer moeten gaan betalen voor het transport van gas en elektriciteit naar hun huis.

Bij je energierekening betaal je niet alleen voor de gebruikte energie. Een groot deel van de rekening bestaat uit andere kosten, zoals transportkosten en belastingen.

Je neemt zelf gas en energie af bij een leverancier zoals Essent of Vattenfall, maar netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het energienetwerk en de gas- en elektriciteitsaansluitingen. Nederland telt zeven netbeheerders: Enexis, Liander, Stedin, Westland Infra, Coteq Netbeheer, Enduris en Rendo Netwerken. Daarnaast is TenneT beheerder van het hoogspanningsnetwerk. 

Investeren in aanpassingen stroomnet

Netbeheerders dienen hun tariefvoorstellen binnenkort in bij de ACM. Die verwacht dat de tarieven gaan stijgen. Vanwege de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, moet het stroomnet namelijk de komende jaren worden aangepast. Dat kost veel geld. Regionale netbeheerders zijn hier bijvoorbeeld in drie jaar tijd 2 miljard euro extra aan kwijt.

Deze kosten voor de energietransitie moeten door de gebruikers van de netten (huishoudens en bedrijven) gezamenlijk worden betaald uit de transporttarieven. In 2023 ging het om 6 miljard euro. Dit zal in 2024 naar verwachting met 1 miljard stijgen.

"De ACM moet de netbeheerders voldoende financiële ruimte geven om alle noodzakelijke investeringen te doen. We proberen hierbij wel altijd een balans te vinden tussen betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid", stelt de ACM.

Een
Lees ook:
Een energierekening van 12 kantjes? Dit is waar je allemaal voor betaalt

Ook helpt het volgens de ACM niet dat de energieprijzen stijgen. Bij het transport van elektriciteit en het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat energie verloren en die kost ook geld.

Bij het transport van gas ontstaan ook netverliezen. Netbeheerders zijn hiervoor verantwoordelijk en berekenen deze kosten door in hun tarieven. TenneT heeft in juni 2023 al aangekondigd dat de tarieven als gevolg van de gestegen energieprijzen flink zullen stijgen.

In november is bekend hoeveel de transporttarieven exact zullen stijgen.

 

'De energietransitie gaat te snel'

11:03