Ga naar de inhoud
Bijna 1,1 miljoen per jaar

De koning krijgt er volgend jaar een halve ton bij

De koning, de koningin en prinses Amalia. Beeld © ANP

De bestaanszekerheid van de koning komt ook volgend jaar niet in gevaar. De vorst krijgt er naar verwachting 51.000 euro bij in 2024.

Dat is een loonsverhoging van 4,9 procent. Het inkomen van de koning volgt de nettoloonstijging van de vicevoorzitter van de Raad van State. Dat volgt op zijn beurt weer de ambtenarensalarissen.

Maxima krijgt ook meer

Daarmee komt zijn totale inkomen uit op 1.086.000 euro. Daarnaast krijgt de koning nog 5,7 miljoen euro om te besteden aan zijn hofhouding en onkosten die hij maakt om zijn werk uit te voeren.

Koningin Maxima krijgt er volgend jaar 20.000 euro bij, en verdient vanaf 2023 431.000 euro. Het koninklijk paar gaat er gezamenlijk dus 71.000 euro op vooruit. Pak 'm beet twee keer modaal. Aan haar hofhouding, die hoeft ze niet te delen met haar man, mag de koningin 743.000 euro uitgeven.

Beatrix heeft goed pensioen

Ook voormalig koningin Beatrix zit er warmpjes bij in Slot Drakensteyn. Haar inkomen gaat met 29.000 euro omhoog naar 614.000 euro. Daarvan hoeft ook Beatrix haar hofhouding of onkosten niet te betalen. Daarvoor krijgt zij volgend jaar nog eens 1,2 miljoen euro.

Kroonprinses Amalia krijgt volgend jaar 322.000 euro gestort uit de schatkist plus nog eens 1,5 miljoen voor de hofhouding en onkosten, maar zij heeft er voor gekozen om dat bedrag terug te storten zolang ze nog studeert.

Waarom
Lees ook:
Waarom het landhuis van de koning per vierkante meter minder waard is dan een flat

En de voordelen voor de koninklijk familie zijn daarmee nog niet op. Want van het vorstelijke salaris hoeft het koninklijk gezin ook geen vliegtickets te betalen bijvoorbeeld.

Vliegen op kosten van de staat

Zij hebben namelijk het recht om in het regeringsvliegtuig te stappen. Als dat niet beschikbaar is mogen ze altijd nog in een Gulfstream stappen van het ministerie van Defensie, helikopters inhuren of gewoon op kosten van de staat in een gewoon vliegtuig stappen.

De vliegkosten worden voor volgend jaar op 880.000 euro geraamd.