Ga naar de inhoud
Nog geen gevolgen voor klanten

Elektronicaketen BCC vraagt uitstel van betaling aan

Beeld © Peter Hilz / ANP

Elektronicaketen BCC heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen vanwege de aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden.

BCC heeft 56 winkels in heel Nederland en daar werken ongeveer 1000 mensen. Zij zijn inmiddels op de hoogte van de nijpende situatie.

Twee bewindvoerders

Hogere huren, lonen en energieprijzen, online concurrentie én de consument die zijn geld liever ergens anders aan uitgeeft: het zijn allemaal factoren die meespelen, zegt Michiel Witteveen tegen het FD. Hij is eigenaar van de Mirage Retail Groep, waar BCC onder valt.

Het bedrijf zegt te maken te hebben met 'aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden'. Twee bewindvoerders gaan de komende tijd kijken naar de toekomstmogelijkheden van BCC, meldt de keten.

'Markt in elkaar geknald'

In een online toespraak voor het personeel zegt CEO Kasper Klinkhamer: "De markt voor consumentenelektronica is volledig in elkaar geknald na corona." Ook hebben de inval van Rusland in Oekraïne, de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen volgens hem bijgedragen aan het zware weer waarin BCC nu zit.

De omzet van winkels in de consumentenelektronicabranche lag in juli maar liefst 7,7 procent lager dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. De afgelopen jaren hadden winkels in deze sector ook geregeld te kampen met lagere omzetten. 

In 2021 maakte BCC een nettoverlies van 21 miljoen euro, op een omzet van 424,8 miljoen. De cijfers van boekjaar 2022 zijn nog niet bekend.

Speelgoedketen
Lees ook:
Speelgoedketen Intertoys in de verkoop, ook Blokker en BCC gaan volgen

De surseance (aanvraag voor uitstel van betaling) heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de winkels van BCC of de rechten van klanten, aldus het bedrijf. Zo blijven zowel de winkels als de webshop voorlopig open. Ook kunnen klanten nog gewoon rekenen op de levering en installatie van hun bestellingen. BCC geeft verder aan ook nog retouren te verwerken.

Zware druk

Volgens topman Klinkhamer staat BCC onder 'steeds zwaarder wordende druk'. "Ondanks stevige maatregelen die genomen zijn om de kosten terug te dringen en de financiële positie te verbeteren, hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan."

Samen met de bewindvoerders zal BCC nu verdere opties beoordelen. "Onze prioriteit ligt nu bij onze medewerkers en klanten", zegt Klinkhamer. "Wij zullen ons uiterste best doen dit proces op een voor alle betrokkenen zo goed mogelijke manier uit te voeren."

BCC is net als Blokker, Intertoys en MINISO onderdeel van de Mirage Retail Groep. Dat BCC nu uitstel van betaling aanvraagt, heeft volgens Mirage geen enkele invloed op de andere winkelformules.

Big
Lees meer:
Big Bazar dichter bij ondergang: rechter wijst verzoek OR af

Blokker en BCC?

Ondernemer Michiel Witteveen neemt in 2019 de Blokker Holding over en verandert de naam in Mirage Retail Group. Op dat moment is de holding flink afgeslankt, maar Blokker en Big Bazar zitten er nog in.

Witteveen wilde het bedrijf naar de beurs brengen, zei hij destijds. In de aanloop naar die beursgang breidde hij het uitgeklede concern uit door dspeelgoedketen Intertoys terug te kopen en witgoedketen BCC over te nemen.

Michiel
Lees meer:
Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?