Ga naar de inhoud
Plus eenmalige uitkering

Leraren krijgen er 10 procent bij: stakingen van de baan

Een leraar van een basischool op de eerste dag na de vakantie. Beeld © ANP / Marcel van Hoorn

Er is een akkoord tussen de onderwijsbonden en werkgevers. Daardoor gaan leraren op basisscholen en middelbare scholen 10 procent meer verdienen. En, opluchting voor ouders: de geplande stakingen in oktober zijn van de baan.

Dat melden vakbond CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Ze zijn het eens geworden met de PO-raad (werkgevers in het primair onderwijs, oftewel basisscholen) en met de VO-raad (voortgezet onderwijs).

De nieuwe cao's lopen tot 1 oktober volgend jaar.

VNG:
Lees ook:
VNG: vernieuwen schoolgebouwen wordt te lang doorgeschoven

Voor de zomervakantie hadden de gezamenlijke onderwijsbonden nog laten weten dat ze op 5 oktober het werk zouden neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten. Dat is nu dus niet meer nodig.

Meer geld

Alle lonen worden met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met 10 procent verhoogd. Verder krijgen medewerkers in de loonschalen 1 tot 5 in november een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto, medewerkers in schaal 6 tot 9 ontvangen 600 euro en in de schalen 10 en daarboven is de bijdrage 350 euro.  

Als
Lees ook:
Als het aan VN ligt pas vanaf 13-jarige leeftijd ChatGPT op school

Ook wordt de reiskostenvergoeding verhoogd van 12 naar 17 cent per kilometer. De leden van de bonden moeten nog wel instemmen met het akkoord.

De bonden hadden 12 procent geëist om de hoge inflatie van het afgelopen jaar te compenseren. De inflatie in ons land was vorig jaar 10 procent.

Opgelucht

AOb-bestuurder Jelmer Evers is in ieder geval blij met de afspraken: "Dit is een prima akkoord waarin we mooie financiële afspraken hebben gemaakt."

CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg zegt 'opgelucht' te zijn dat bonden en werkgevers het eens zijn: "Verlichting van de inflatiepijn is broodnodig. We moeten alles op alles zetten om het onderwijs aantrekkelijk te houden, de personeelstekorten zijn al zo groot."

Doodmoe
Lees ook:
Doodmoe van ál die berichten in de klassenapp: 'Reageer alleen als dat nodig is'

Bonden en de PO-raad en de VO-raad gaan met de overheid spreken om een stagefonds op te richten. "We willen daarmee de instroom in de opleidingen vergroten, dat is hard nodig in de strijd tegen het lerarentekort", aldus CNV Onderwijs.

Werkdruk

Er zijn voor het primair en het voortgezet onderwijs ook nog aanvullende afspraken gemaakt. Zo komt er een onderzoek naar hoe zwaar de werkdruk is van schoolleiders in het primair onderwijs. Verder moet onbevoegd onderwijsondersteunend personeel, als het door het lerarentekort voor de groep moet staan, beter beloond worden.

In het voortgezet onderwijs komt er een inwerk- en begeleidingsprogramma van drie jaar, om te voorkomen dat startende leraren weer snel het onderwijs verlaten. Ook wordt onder meer bekeken hoe de werkdruk kan worden verminderd en het beroep aantrekkelijker kan worden.