Ga naar de inhoud
220 winkels

Speelgoedketen Intertoys in de verkoop, ook Blokker en BCC gaan volgen

Een filiaal van Intertoys in Rotterdam. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De speelgoedwinkels van Intertoys staan in de verkoop. Ook de andere ketens die onder de Mirage Retail Group van zakenman Michiel Witteveen vallen, zullen op termijn worden verkocht.

Dat bevestigt Witteveen na berichtgeving over Intertoys van het FD.

Voor de winkels van Intertoys heeft Mirage Retail Group (MRG) inmiddels een partij ingehuurd om de verkoop te begeleiden. Hoe lang dat proces gaat duren, kan Witteveen op dit moment nog niet zeggen.

'Niet het eeuwige leven'

Naar eigen zeggen wil Witteveen Intertoys verkopen om de 'continuïteit van het bedrijf te garanderen'. "Het wordt tijd om het stokje door te geven aan een ander. Ik heb helaas niet het eeuwige leven", zegt de inmiddels 70-jarige Witteveen.

Een aantal jaren geleden hoopte Witteveen zijn Mirage Retail Group naar de beurs te brengen, maar dat is niet gelukt. Daarom probeert hij zijn bedrijven nu op een andere manier over te dragen.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar Blokker koopt Intertoys terug van Portugezen

Witteveen bevestigt desgevraagd dat de andere ketens van Mirage op termijn dus ook verkocht zullen worden. Dat betekent dat uiteindelijk ook Blokker en BCC in de etalage komen te staan. Wanneer is nog niet duidelijk. "Als de tijd rijp is", zegt Witteveen daarover.

Woelige jaren

Intertoys was sinds 2019 in handen van Mirage Retail Group, na een aantal stormachtige jaren. In 2017 kwam het noodlijdende bedrijf in handen van een Britse investeerder, maar ging twee jaar later failliet. Een Portugese investeerder nam een deel van de keten over, maar gaf er een half jaar later alweer de brui aan en verkocht Intertoys aan MRG.

Wat er toen voor Intertoys is betaald, is niet bekendgemaakt. Volgens bronnen van het FD zou de inmiddels winstgevende keten zo'n 70 miljoen euro op kunnen brengen. Bij Intertoys werken 1400 mensen in 220 filialen.

Timing

Of dit het juiste moment is om een winkelketen te verkopen, zal de tijd moeten uitwijzen, zegt Witteveen. "Maar dat vindt onze adviseur en wijzelf wel." Veel ketens hebben het nu moeilijk, onder andere door de hoge inflatie waardoor mensen minder te besteden hebben.

Faillissementszaak
Lees ook:
Faillissementszaak Big Bazar geschorst, rechter geeft keten meer tijd

Zo staat budgetketen Big Bazar, dat enkele jaren geleden werd verkocht door MRG, op omvallen. Dat bedrijf heeft moeite om de rekeningen aan verhuurders te betalen en probeert huurverlagingen af te dwingen om gezond te worden.