Ga naar de inhoud
Trek heeft geen interesse

Nog geen witte rook over doorstart VanMoof: 'Race tegen de klok'

Eigenaren van de elektrische fietsen die deze voor reparatie naar VanMoof hadden gebracht, konden hun eigendom eind juli ophalen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Er wordt nog druk onderhandeld over een eventuele doorstart van VanMoof. Er zijn nog een paar partijen die de failliete fietsenfabrikant willen overnemen, dit weekend wordt waarschijnlijk duidelijk welke kandidaat de beste papieren heeft. Het Amerikaanse Trek wordt het in ieder geval niet.

"Het gaat nog om de laatste uitstaande punten die voor hen van belang zijn", zegt Jan Padberg, een van de twee betrokken curatoren. Hij verwacht dat de laatste biedingsronde voor het weekend is. "Dan zal het hopelijk intern duidelijk worden."

Na het weekend verwacht hij nieuws te kunnen melden. "Dat is het schema dat ik in mijn hoofd heb", zegt hij. Maar, niets is in beton gegoten, voegt hij toe. 

Tijd begint te dringen

De tijd begint wel te dringen. De Amerikaanse en Taiwanese bv's van VanMoof zijn nog niet failliet, maar 'hebben het ook zwaar', geeft hij als voorbeeld van het uit elkaar vallen van de eens zo trotse fabrikant van elektrische fietsen.

Het bedrijf ging halverwege juli failliet, het lukte maar niet om winst te maken. Dat kwam onder meer omdat het bedrijf veel geld kwijt was aan het ontwerp van eigen onderdelen en vervolgens aan reparaties omdat deze lang niet altijd goed functioneerden. 

Klanten
Lees ook:
Klanten kunnen hun (kapotte) VanMoofs ophalen

Hoe verder het bedrijf uit elkaar valt, hoe moeilijker een doorstart wordt, legt Padberg uit. "Dan kunnen we alleen nog maar in bits en pieces gaan verkopen." Het grootste probleem: personeel vertrekt. "Mensen lopen weg. Ze gaan andere plannen maken zolang het onzeker blijft."

Bindende biedingen

Vandaar dat de curatoren de druk er ook op proberen te houden bij de geïnteresseerde partijen, die allemaal voor vrijdag 4 augustus een bindend bod hebben uitgebracht. Toen was de verwachting dat er na het weekend met één partij verder onderhandeld zou worden. 

Bezitters
Lees ook:
Bezitters VanMoof-fiets hoeven nergens op te rekenen: geen reparatie of geld terug

Dat is niet gelukt, erkent Padberg. "We hadden gehoopt dat we verder waren." Dat het langer duurt, komt doordat het afwegen van de biedingen appels en peren met elkaar vergelijken is, zegt hij. "Er zijn nog puntjes die ingevuld moeten worden."

Wie wil?

Welke partijen een bod hebben uitgebracht wil de curator niet zeggen. Zo blijft voorlopig ook nog even onduidelijk of de broers Taco en Ties Carlier via een onlangs opgerichte bv een poging willen doen om hun bedrijf nieuw leven in te blazen. "Geen commentaar", reageert Padberg op een vraag hierover. 

Hoe
Lees ook:
Hoe het sprookje van VanMoof eindigde in een nachtmerrie

Het Amerikaanse Trek gaat het in ieder geval niet doen, blijkt bij navraag door RTL Nieuws. "Nee, het merkt past niet bij wat wij doen", zegt Cor van Leeuwen, marketingmanager voor Trek Benelux. Het feit dat VanMoof alle onderdelen zelf wil maken, helpt ook niet mee, voegt hij nog toe. "Dat heeft ontzettend veel problemen opgeleverd in de markt."

En ook de Taiwanese fietsfabrikant Giant is niet in gesprek, meldde het bedrijf eerder deze week aan techsite Bright. Giant reageerde niet direct op vragen van RTL Nieuws.