Ga naar de inhoud
Gemiddeld 321.000 euro

Hypotheker: hoger loon zorgt voor hogere hypotheekaanvraag

Door de stijgende hypotheekrente kun je minder lenen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De lonen stijgen en daarmee kunnen huizenkopers meer geld lenen, zegt De Hypotheker. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen een hypotheek aanvroegen bij de hypotheekadviseur steeg de afgelopen maand naar ruim 321.000 euro.

Dat is het hoogste niveau sinds april vorig jaar en een stijging van 4 procent op jaarbasis, zegt De Hypotheker. 

De afgelopen jaren was het gemiddelde hypotheekbedrag dat mensen wilden lenen juist aan het dalen. Inmiddels zit het bedrag dus in de lift en dat duidt volgens het bedrijf op een herstellende woningmarkt.

Door de oplopende inflatie zijn veel cao-lonen fors gestegen. En dat vertaalt zich volgens De Hypotheker in hogere hypotheken. "Mensen kunnen nu iets meer lenen, ondanks de gestegen rente", zegt Boudewijn de Jong, adviseur bij De Hypotheker in Rotterdam in gesprek met RTL Z.

Historische
Lees ook:
Historische stijging lonen, maar we hebben er weinig aan

Volgens De Jong krijgen vooral starters nu iets makkelijker hun voet tussen de deur. Het aanbod aan woningen neemt toe: in het tweede kwartaal van dit jaar zijn volgens De Hypotheker 29 procent meer woningen te koop gezet dan een kwartaal eerder. Dat kwam onder meer doordat meer doorstromers hun huis verkochten en er meer huurwoningen te koop werden gezet.

Toch lijkt het de vraag hoe lang starters daarvan kunnen profiteren, omdat de huizenprijzen ook weer licht stijgen na maanden van dalingen. 

Rust keert terug

De Jong ziet echter vooral de rust terugkeren op de woningmarkt: "De hypotheekrente en huizenprijzen stabiliseren, dat geeft vertrouwen, mensen durven het weer aan om een huis te kopen." Dat ziet hij ook terug in een stijgend aantal hypotheekaanvragen.

Hoe lang dat vertrouwen blijft? De vraag naar woningen blijft groot en het aanbod beperkt, zegt De Jong.  "Er is schaarste en belangrijk dat het nieuwe kabinet snel met nieuwe plannen voor de woningmarkt komt."

Met de val van het kabinet-Rutte IV dreigt het beleid voor de woningmarkt op pauze te worden gezet. Onder meer de bouw van nieuwe woningen kan verder vastlopen, vrezen kenners.

Woningmarkt
Lees ook:
Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: 'Stilstand is achteruitgang'