Ga naar de inhoud
Economie

Belastingdienst klaar voor Panama Papers

Het hoofdkantoor van Mossack Fonseca in Panama Stad. Beeld © EPA

Een team van tientallen medewerkers van de Belastingdienst zit er klaar voor. De publicatie van een deel van de database die inmiddels bekend is als de Panama Papers.

Vanavond om 8 uur wordt die online gezet, heeft het ICIJ laten weten. Dit is de internationale groep van onderzoeksjournalisten die al enkele weken publiceert over de ingewikkelde constructies waarmee vermogende bedrijven en particulieren belasting ontwijken en zelfs ontduiken.

"We hebben een team samengesteld van data-analisten en leden van het coördinatieteam constructiebestrijding", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Hoeveel mensen daar precies in zitten, wil de fiscus niet kwijt, maar 'het gaat om enkele tientallen personen'.

Jaren werk
Die gaan de komende maanden en misschien wel jaren aan de slag. "Het is namelijk geen eenvoudige materie en het feit dat een naam voorkomt in de database betekent niet automatisch dat men zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude." Oud-profvoetballer Clarence Seedorf, samen met een rits - min of meer - bekende Nederlanders genoemd in de documenten, ontkent betrokken te zijn bij illegale praktijken

Het team richt zich op namen die een link hebben met Nederland. Hoeveel namen dit betreft, durft de woordvoerder niet te zeggen. De individuele dossiers komen bij individuele belastinginspecteurs terecht, die de zaak dan verder uitzoeken.