Ga naar de inhoud
Donaties partijen stromen binnen

Basic-Fit-baas maakt donatie van een ton over aan VVD

Basic-Fit-topman René Moos op de beurs in Amsterdam. Beeld © ANP

Met de campagne in aantocht druppelen bij verschillende politieke partijen de donaties binnen. In sommige gevallen gaat het om extreem grote bedragen. René Moos, multimiljonair en oprichter van Basic-Fit, maakte eerder deze maand een ton over naar de VVD. Ook andere partijen profiteren van de diepe zakken van de zakenwereld.

Dat blijkt uit een overzicht van donaties aan politieke partijen met een waarde van meer dan 10.000 euro.

SP bovenaan door Kamerleden

Tot nu toe staat de SP bovenaan in de ranglijst over 2023. De partij ontving al 256.785,79 euro aan donaties van meer dan 10.000 euro. De SP komt altijd hoog in deze lijst, omdat volksvertegenwoordigers van die partij verplicht een deel van hun salaris afdragen.

Het echt grote donatiegeweld vinden we voorlopig bij de VVD, Forum voor Democratie en het CDA.

VVD populair bij schatrijke Nederlanders

De VVD kreeg 100.000 euro van René Moos, die zijn vermogen verdiende als oprichter van de beurgenoteerde fitnessketen Basic-Fit. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op zo'n 400 miljoen euro.

Moos wil geen toelichting geven op zijn donatie. Zijn woordvoerder houdt de boot af. "Helaas kan ik je hier niet bij helpen omdat het een persoonlijke zaak betreft", is het korte antwoord. Hij blijkt niet de enige gulle zakenman die liever niets zegt over zijn politieke donaties.

D66
Lees ook:
D66 is tonnen kwijt aan juridische strijd met eigen mensen

Eerder in het jaar ontving de VVD ook al 75.000 euro van de Wassenaarse zakenman Ernst Nijkerk. De ICT-ondernemer kan ook wel het nodige missen. Hij en zijn broer Richard zouden samen goed zijn voor 165 miljoen euro.

FVD gespekt door Chipsholbaas

Forum voor Democratie kreeg ook een aantal forse donaties, waaronder een van 50.000 euro van Mega Management BV, het bedrijf achter de omstreden gebiedsontwikkelaar Chipshol, van zakenman Peter Poot. Een medewerker van Poot laat weten dat ook deze zakenman geen commentaar wil geven op zijn donatie.

Opvallend is dat de partij betrekkelijk veel forse donaties van relatief kleine bedrijven krijgt. In totaal kreeg het 47.500 euro van vier mkb-bedrijven.

Kaken op elkaar

Zo kreeg het tienduizend euro van Beyuna B.V., een Amsterdams bedrijf dat voedingssupplementen verkoopt. Vragen over de donatie, wil het bedrijf niet beantwoorden. "Nou, nee", zegt een medewerker op de vraag of het bedrijf iets kwijt wil over de donatie. "Degene die de donatie gedaan heeft, die is er niet. En wij gaan er niet over."

Het Amsterdamse CodeGuild, een recruitmentbureau voor softwaremakers, maakte ook 10.000 euro over naar de partij van Thierry Baudet. Maar ook daar blijkt de verantwoordelijke niet bereikbaar.

Miljardair trakteert CDA op 50.000 euro

Ook het CDA heeft dit jaar al een aantal gulle gevers weten te trekken. Partijmastodont, voormalig minister van Financiën en trouwe donateur Onno Ruding maakte op 1 januari zijn donatie van 10.000 euro al over. In mei kwam het echte schip met geld binnen, van Keurvorst BV. Een investeringsbedrijf onder leiding van Johann Kaemingk. Ook hij heeft een geschiedenis van grote donaties aan zijn favoriete partij.

Kaemingk is een van de rijkste Nederlanders met een geschat vermogen van meer dan een miljard euro. Dat schraapte hij bij elkaar als oprichter van beurshandelhuis Optiver. Bij Keurvorst en de dochterondernemingen lijkt de hoorn van de haak te liggen.