Ga naar de inhoud
152 miljoen betaald

9 FM-frequenties verdeeld in miljoenenveiling: SLAM! en Sublime uit de ether

Nieuwslezer Florentien van der Meulen bij Radio 538. Beeld © ANP

Voor het eerst in twintig jaar zijn de vergunningen voor commerciële radiostations geveild. Talpa, DPG Media, Mediahuis, BNR en nieuwkomer Financial News Radio mogen tot 2035 landelijk uitzenden op een FM-frequentie. Zenders SLAM! en Sublime verdwijnen van FM.

De vijf bedrijven die wonnen, verdelen onderling negen landelijke pakketten die bij de veiling opnieuw zijn verdeeld. Vooraf was bekend dat een bedrijf niet meer dan drie pakketten kon verkrijgen voor de komende twaalf jaar.

De hoogste bieders maken later vandaag bekend onder welke zendernamen ze vanaf 1 september gaan uitzenden. Duidelijk is dat Talpa, dat zijn drie radiovergunningen heeft behouden, doorgaat met zenders Radio 538, Radio 10 en Sky Radio.

'Radiodroom komt uit' 

DPG Media, dat  twee frequenties heeft gekocht, laat weten dat het naast zender Qmusic met een nieuw landelijk radiomerk komt. "Hiermee komt een radiodroom uit", laat algemeen directeur Robert Bernink van Qmusic weten. De invulling van de nieuwe zender wordt later bekendgemaakt.

Gaan
Lees ook:
Gaan er radiozenders verdwijnen? Zes vragen over de veiling van FM-frequenties

Tot de verliezers horen zenders SLAM! en Sublime van uitgever Mediahuis. Deze twee zenders zijn vanaf 1 september overgeleverd aan digitale radio (DAB+). Mediahuis verkreeg uiteindelijk twee van de negen frequenties, en meldt dat zenders Radio Veronica en 100% NL de komende twaalf jaar wel te horen blijven op een FM-frequentie. "Hoewel we liever drie licenties verkregen hadden, kunnen we ons vinden in de uitkomst van de veiling", meldt zenderdirecteur Tom Klerkx van Mediahuis.

'Bijkomen van de schrik'

Nieuwkomer is Financial News Radio dat de plek van Sublime overneemt. Het is nog onduidelijk wat voor (nieuws)zender hiermee wordt toegevoegd aan het Nederlandse radiolandschap. Financial News Radio betaalde 6,1 miljoen euro voor zijn FM-frequentie.

"Mijn opdracht was om met het laagste bod te winnen en dat is gelukt", zegt ondernemer Joost Zuurbier, eigenaar van Financial News Radio en bekend als de man achter de gratis .tk-websites. "We moeten zelf ook even bijkomen van de schrik, want nu kunnen we plannen uitvoeren." Zuurbier, tevens topman van online bank Yoursafe, maakt die plannen later deze zomer bekend.

Radiozender KINK, dat de veiling zelf had afgedwongen via een rechtszaak, vist achter het net. Directeur Jan Hoogesteijn sprak vorig jaar nog van een 'gebarricadeerde deur die na twintig jaar eindelijk is opengebroken', maar kon uiteindelijk niet opbieden tegen de concurrentie.   

Forse opbrengst

De veiling heeft in totaal 152,8 miljoen euro opgebracht. "Met deze succesvolle veiling hebben we gezorgd dat er voldoende gevarieerd radioaanbod is en blijft voor Nederlanders", schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) bij de bekendmaking. "Dat was nodig, want de laatste grote verdeling was in 2003. Sindsdien zat de markt op slot."

Radioland
Lees ook:
Radioland op de schop: Mediahuis neemt Radio Veronica, 100% NL en SLAM! over