Ga naar de inhoud
Ook omkoping en chantage

Personeel bedreigd om huurwoning te krijgen: 'Ik kom je opzoeken'

Het hoofdkantoor van Vesteda in Amsterdam. Beeld © ANP

Medewerkers van woningverhuurder Vesteda hebben steeds vaker te maken met intimidatie, bedreiging en pogingen tot omkoping door potentiële huurders, zegt het bedrijf. Dat komt door de grote krapte op de huurmarkt in Amsterdam en andere grote steden. Vesteda is helemaal klaar met het gedrag en sluit potentiële huurders die over de schreef gaan voortaan direct uit.

De zoektocht naar een huis kan mensen tot wanhoop drijven. "Medewerkers worden soms gebeld en dan wordt gezegd: ''Als jij me geen huis geeft, sta ik morgen op straat!' De emotionele druk wordt opgevoerd", aldus een woordvoerder van Vesteda.

Omkoping

Maandelijks krijgt Vesteda zo'n 10.000 reacties op gemiddeld 400 woningen. Maar in de grote steden is het aantal reacties per woning nog hoger. Vesteda werkt niet met wachtlijsten, maar met eisen op basis van onder meer inkomen en gezinssamenstelling. Als meerdere mensen aan alle eisen voldoen, gaat de woning naar degene die als eerste een bezichtiging aanvroeg.

Maar potentiële huurders bieden steeds vaker geld aan Vesteda-medewerkers om voorrang te krijgen. Ook circuleren volgens het bedrijf namen en e-mailadressen van verhuurmedewerkers in besloten appgroepen en op sociale media.

Die medewerkers worden ook via hun persoonlijke accounts op sociale media benaderd en onder druk gezet en soms zelfs bedreigd. "Dan wordt gezegd: ik kom je opzoeken, bijvoorbeeld", zegt de woordvoerder.

Impact

Hoe vaak dit gebeurt, weet Vesteda niet precies. "Niet dagelijks, maar veel medewerkers zeggen weleens zoiets te hebben meegemaakt en dat heeft wel impact", zegt de woordvoerder. "Daarom stimuleren we medewerkers om het intern te melden als zij iets vervelends meemaken."

Er
Lees meer:
Er worden nog minder woningen gebouwd dan eerder gedacht

Vesteda zegt nu dat alle contact met een kandidaat-huurder wordt stopgezet als die zich schuldig maakt aan dergelijk gedrag. "We mogen geen zwarte lijsten bijhouden vanwege de privacywet, maar we zeggen dan wel: we gaan niet meer voor jou bemiddelen voor deze woning."

Sleutelgeld

Het verhuurbedrijf stopte vorig jaar al met de mogelijkheid voor huurders om zelf een kandidaat voor te dragen voor een vrijkomende woning. Dat werd gedaan omdat vertrekkende huurders soms hoge overnamesommen of sleutelgeld vroegen.

Woningtekort aanpakken: razendsnel huizen bouwen in de fabriek

03:08

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, zegt zelf geen signalen te hebben gekregen van bedreiging of omkoping door woningzoekenden. Maar erg verbaasd is de organisatie niet.

Moedeloos

"Wij krijgen heel wat meldingen binnen dat het moeilijk is om aan een woning te komen, dat mensen moedeloos worden en opgeven", zegt een woordvoerder van de Woonbond.

De voorbeelden die Vesteda noemt, heeft de Woonbond nog niet voorbij zien komen. "Die zijn echt van een andere orde", aldus de Woonbond. "Dit verrast ons eigenlijk niet, want we weten dat het tekort aan woningen enorm groot is terwijl wonen een basisbehoefte is. Dat het zover komt is wel erg kwalijk en sterkt ons in onze mening dat er meer sociale huur bij moet komen."