Het wordt moeilijker voor Europese startups in de technologiesector om investeerders te vinden. Naar verwachting kunnen beginnende techbedrijven dit jaar nog 51 miljard dollar (48 miljard euro) binnenhalen, ruim 38 procent minder dan het jaar ervoor. Startups die zich bezighouden met AI, kunstmatige intelligentie, doen het nog wel goed.
Uit gegevens van de Engelse investeerder Atomico blijkt dat de voor Europese startups beschikbare financiering dit jaar voor de tweede keer op rij dramatisch daalt. Vorig jaar zakte het beschikbare groeikapitaal al van 106 miljard naar 83 miljard dollar, omgerekend van 99 miljard naar 77 miljard euro.
Gestegen rente
Volgens Atomico, dat onder meer investeerde in de financiële technologie van bedrijven zoals Stripe en Klarna, is de daling van het beschikbare kapitaal vooral het gevolg van de terugtrekking van Amerikaanse durfinvesteerders uit Europa. In eerdere jaren werd de markt juist gestimuleerd door de komst van die investeerders.
Een van de redenen dat de Amerikaanse investeerders zich terugtrekken, is de gestegen rente. Daardoor komen er voor beleggers alternatieve investeringen beschikbaar, die minder risicovol zijn dan techstartups.
Nuttige correctie
Yoram Wijngaarde, oprichter van adviesbureau Dealroom, denkt dat het niet alleen ligt aan de gestegen rente, maar ziet de terugval ook als terugkeer naar een genormaliseerde situatie.
"In de tien jaar vóór 2020 is er toegewerkt naar een bubbel in deze sector, waarin er eigenlijk te veel geld beschikbaar was voor technologie start ups. Honderd miljard dollar is eigenlijk te veel. De huidige daling is een nuttige correctie, ja", zegt hij.
Op dit moment ziet Wijngaarde nog wel een 'gold rush' bij de investeringen in bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie (AI). Toch maakt hij zich daarover geen zorgen.
"Er wordt veel geïnvesteerd, en niet iedereen zal daar uiteindelijk van profiteren. Maar uiteindelijk komt er altijd iets goeds uit. Het is 'spray and pray', overal investeren en hopen dat er iets uitkomt. Dat hoort wel een beetje bij deze markt."
Kostenbesparingen
Omdat er de afgelopen 1,5 jaar minder geld beschikbaar is gekomen, moeten technologiebedrijven hun groeiplannen in de koelkast zetten, en zich richten op kostenbesparingen en winstgevendheid. Als gevolg daarvan zijn er het afgelopen jaar ruim elfduizend mensen ontslagen in de Europese technologie industrie.
