Ga naar de inhoud
10 miljoen

Bunq lijdt voor tiende jaar op rij verlies, aandeelhouders moeten weer bijleggen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Internetbank Bunq heeft in 2022 voor het tiende jaar op rij verlies geleden. Het verlies voor belastingen bedroeg 16,5 miljoen euro. Door een belastingmeevaller blijft er een nettoverlies over van 10,5 miljoen euro.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de bank.

Inkomsten exploderen, net als de kosten

De bank groeide als kool in 2022 en ook de inkomsten stegen hard. De rente-inkomsten gingen omhoog van zo'n 5 miljoen euro naar 41,4 miljoen euro. Dat is een direct gevolg van het verhogen van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank (ECB).

De totale inkomsten stegen zelfs van ruim 26 miljoen euro naar een kleine 70 miljoen euro. Maar de kosten stegen nog harder, zoals de personeelskosten en de marketingkosten. Die verdrievoudigden bijna, tot 29 miljoen euro en 27 miljoen euro, waardoor er onderaan de streep nog altijd een fors verlies overbleef.

Bunq,
Lees ook:
Bunq, de bank van 2,3 miljard die drijft op één kurk: Ali Niknam

Van een mineurstemming lijkt echter geen enkele sprake. Volgens de bank was het vierde kwartaal van 2022 winstgevend, en de bank schrijft zelf te verwachten dat het vanaf nu zwarte cijfers blijft schrijven. De bank was naar eigen zeggen ook in het eerste kwartaal van 2023 winstgevend.

Tientallen miljoenen steun van aandeelhouders

Toch kan Bunq nog niet op eigen benen staan. Vorig jaar moesten de aandeelhouders, voornamelijk topman Ali Niknam zelf en de Britse investeerder Pollen Street Capital, weer flink bijspringen om de verplichte bankbuffers op peil te houden. Zij pompten nog eens 9 miljoen euro aan kapitaal in Bunq, om de bank stabiel te houden.

En ook aan het begin van 2023 werd de portemonnee getrokken. In januari hebben de aandeelhouders nog eens 6 miljoen euro bijgelapt en in april nog eens 37 miljoen.

Dat lijkt een slecht teken, maar is het niet per se. In de eerste maanden van het jaar namen de spaartegoeden die bij Bunq gestald zijn volgens de bank met zo'n 600 miljoen euro toe. Banken moeten meer eigen vermogen aanhouden, naarmate ze meer geld onder beheer hebben. Volgens een woordvoerder waren de kapitaalinjecties nodig omdat de banktegoeden zo hard toenamen.

58,5 miljoen achter de hand

Vorig jaar hebben Niknam en Pollen beloofd om een zak geld van 58,5 miljoen klaar te zetten, voor als de bank dat nodig heeft, blijkt uit het jaarverslag. In april wilde Niknam juist nog niks zeggen over hoe ver de aandeelhouders bereid zijn om te gaan om de bank overeind te houden als dat nodig is. De 43 miljoen euro van begin dit jaar en de 9 miljoen euro van vorig jaar komen uit deze pot, waar nu nog zo'n 7 miljoen in zou moeten zitten.