De grote IT-storing bij de NS en stakingen van treinpersoneel bezorgden reizigers vorig jaar ruim een jaar vertraging. Natuurgeweld, een kortsluiting en een te hoge vrachtwagen ontregelden het treinverkeer ook fors. Bij elkaar opgeteld veroorzaakten de tien grootste incidenten ruim 1 miljoen minuten vertraging in 2022.
Als je dat omrekent, kom je uit op 695 dagen vertraging. De top 10 van 'meest impactvolle verstoringen 2022' is daarmee goed voor bijna twee jaar tijd die reizigers vergeefs op hun trein stonden te wachten.
Actie, actie, actie!
De belangrijkste oorzaak waren de stakingen van ov-personeel. Allereerst waren er acties van het NS-personeel: vier dagen aan het einde van augustus. En nog eens één dag in september.

Die stakingen waren weliswaar regionaal georiënteerd, maar doordat personeel van NS ook in andere delen van het land werkt, vielen daar ook treindiensten uit. En de stakingen van personeel van regionale maatschappijen in oktober en december hadden ook landelijke impact.
IT-storing = treinverkeer lam
Die landelijke impact was er ook op 3 april vorig jaar. Op die dag klapte ineens het IT-systeem eruit. Het gevolg: de dienstregeling kon niet meer worden bijgestuurd, en dat was hard nodig vanwege een bovenleidingbreuk. De NS kon daardoor niet anders dan het treinverkeer helemaal stilleggen.
Een deel van de vertragingen gaat op het conto van natuurgeweld en stomme pech. De storm Eunice in februari en het noodweer in mei zorgden voor zo veel schade, dat het treinverkeer ook ernstig verstoord raakte. Het gevolg: bij elkaar opgeteld 220.000 minuten vertraging.

Een kortsluiting bij netbeheerder TenneT zorgde begin september voor grote schade aan het spoor in Flevoland. Op een kilometerslang traject moest er van alles worden vernieuwd. Al met al bezorgde dat reizigers 144.576 minuten vertraging.
In de video hieronder zie je kortsluiting en daaropvolgende brand in Flevoland:
Brand in verdeelstation bij grote stroomstoring Flevoland
En een te hoge vrachtwagen in Sittard zorgde halverwege juli voor zo'n klap bij een botsing dat de brug omhoog kwam en het spoor beschadigde.
Compensatie à 5,4 miljoen
Eerder dit jaar meldde NS dat het 5,4 miljoen euro kwijt was aan het compenseren van reizigers vanwege vertraagde of uitgevallen treinen.

Het bedrijf - volledig in handen van de staat - krijgt verder nog een boete van 1,5 miljoen euro van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Die krijgt het bedrijf omdat het de dienstregeling vorig jaar uitkleedde vanwege het chronische personeelstekort.
Boetetje
Dat is in strijd met de voorwaarde die hoort bij de steun die NS kreeg van de staat. Vorig jaar ontving NS 274 miljoen euro dankzij deze zogeheten Beschikbaarheidsvergoeding OV (BVOV). Het boetebedrag steekt daar niet alleen magertjes bij af, de staatssecretaris heeft ook besloten dat ze het geld niet gaat innen. Ze laat het aan de NS om het geld 'in te zetten voor de reiziger', meldt zij aan de Tweede Kamer.