Ga naar de inhoud
Effect op benzineprijzen

OPEC drukt productie om olieprijs te stutten, kans op succes is gering

Voorlopig nog geen hogere prijs aan de pomp. Beeld © ANP

Het oliekartel OPEC+ heeft gisteren besloten om de productie te verlagen, in de hoop de sterk gedaalde olieprijs te stutten. Dat zou kunnen betekenen dat de prijzen aan de pomp ook weer zouden gaan stijgen. Maar volgens experts is het nog maar de vraag of de opzet slaagt.

Afgezien van een korte stijging in april daalt de olieprijs al ongeveer een jaar. Halverwege 2022 kostte een vat OPEC-olie ongeveer 115 dollar, nu ligt de prijs rond de 75 dollar.

Productieverlagingen

De OPEC+, het samenwerkingsverband van 23 olieproducerende landen met wereldwijd marktaandeel van ongeveer 40 procent, had vorig jaar oktober 2022 al besloten de productie met twee miljoen vaten per dag te verlagen. Gisteren kwam daar dus een nieuwe reductie bij.

OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume met 1,39 miljoen vaten per dag. Daarnaast gaf Saudi-Arabië aan de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen.

Geen auw

Het is nog maar de vraag of de OPEC+ de olieprijs daarmee daadwerkelijk weer omhoog kan krijgt, aldus beurscommentator Hans de Geus in RTL Z Voorbeurs. "De vorige productiebeperking hielp ook helemaal niet. Ze waarschuwden destijds dat ze 'auw' gingen doen, maar dat lukte helemaal niet."

Hogere
Lees ook:
Hogere olieprijs heeft weerslag aan de pomp: 'Benzine 4 cent duurder'

De Geus wijst daarbij op de rol van Rusland. "Iedereen weet wel dat Rusland zich niet aan de beperkingen houdt, en door de huidige olieboycot door het Westen olie op de zwarte markt verkoopt tegen hele lage prijzen. De goedkope plas olie uit Rusland bederft alles voor de OPEC."

Angst voor recessie

Ook energie-expert Hans van Cleef wijst erop dat de olieprijs ondanks de eerdere productieverlaging verder is gedaald. "De olieprijs wordt gedrukt door een angst in de markt voor een recessie, die de vraag naar olie zal doen afnemen. Daarnaast valt het herstel van China na de afschaffing van de Covid-maatregelen tegen. Dat sentiment drukt de prijs omlaag", legt hij in de uitzending van RTL Z uit.

De druk op de OPEC is groot, omdat veel olieproducerende landen een hoge olieprijs nodig hebben om te investeren, maar als gevolg van productieverlagingen minder geld binnen krijgen. "Het is een hele puzzel voor de OPEC."

Prijs aan de pomp

Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer hoeven Nederlandse consumenten nog niet bang te zijn dat door de nieuwe productiebeperkingen de benzineprijzen aan de pomp stijgen.

"Voorlopig niet, want de olieprijs blijft vooralsnog laag. De enige die hier wat van merkt, is de familie Al-Saud. Saoudi-Arabië heeft een olieprijs van 80 dollar per vat nodig om het budget op orde te krijgen. Met de huidige productiebeperking verliezen ze 80 miljoen dollar per dag. De prijs zou nu eigenlijk naar 88 dollar moeten, om dat te compenseren."