Ga naar de inhoud
Veel meer klachten

Run op zonnepanelen heeft keerzijde: veel branden door opmars beunhazen

Bij Richard van der Stouwe ontstond brand in de meterkast. Beeld © RTL Nieuws

De opmars van zonnepanelen heeft ook een keerzijde: het tekort aan deskundige installateurs heeft tot een opmars van beunhazen geleid. Levensgevaarlijk, want verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen kunnen brand of kortsluiting veroorzaken. In twee jaar tijd is het aantal klachten bij rechtsbijstandverzekeraars over zonnepanelen ruimschoots verdubbeld.

De hoge energieprijzen zorgen voor een run op zonnepanelen. Al dan niet gelokt door financiële steun van de overheid op de plaatsing ervan, laten veel huishoudens deze energieopwekkers op het huis plaatsen. 

Brand in de meterkast

Zoals Richard van der Stouwe die in december 2021 negen panelen op zijn dak liet installeren. Hij was gelokt met een reclamefolder met de belofte dat hij makkelijk de btw kon terugvragen. 

Een half jaar later lag Van der Stouwe nietsvermoedend op de bank, toen er ineens rook uit de meterkast kwam. Omdat hij bij de brandweer werkt, kon hij de meterkast gelukkig blussen zonder zelf geëlektrocuteerd te worden. Hij kon alleen niet voorkomen dat de brand zich verspreidde naar de badkamer. Het gevolg: roetschade en zwartgeblakerde kamers en spullen. En dat terwijl hij z'n huis net had opgeknapt. 

Volgens het brandonderzoek hadden de installateurs te veel plastic van een voedingskabel gestript. Daardoor kon de draad te heet worden toen de zon fel scheen en vloog de boel vervolgens in de fik. De schade werd vergoed door zijn eigen verzekering, van het installatiebedrijf ontving Van der Stouwe slechts een mager excuus.

Waarschuwing brandweer

Hij waarschuwt dat het belangrijk is om je als consument goed te informeren. "Je kunt als leek niet beoordelen of je te maken hebt met een betrouwbare installateur en of ze de installatie goed uitvoeren", zegt Van der Stouwe. 

Bij zijn werkgever hanteren ze het 'Veilig huis vinkie', tips hoe je op een verantwoorde manier met je huis aan de slag kunt. Een van de belangrijkste tips: kies een betrouwbare installateur. 

Zonnepanelen
Lees ook:
Zonnepanelen eenvoudig te hacken: risico voor woningen én stroomnet

Dat is geen vanzelfsprekendheid, want iedereen mag zonnepanelen installeren. Je hebt er namelijk geen opleiding of certificaat voor nodig. Tien jaar geleden waren er een krappe zevenhonderd bedrijven waar je terecht kon om een zonnepaneel te laten installeren. Dit jaar zijn het er ruim 6500, waarvan slechts 800 erkende installatiebedrijven die lid zijn van branchevereniging Techniek Nederland.

Fors meer klachten

Niet alleen het aantal bedrijven is explosief gestegen in de afgelopen jaren. Het aantal incidenten en klachten ook. Vorig jaar werd 74 keer melding gedaan van brand, bliksem of een explosie van zonnestroominstallaties. En dat is volgens de brandweer het topje van de ijsberg, want kleine incidenten komen niet in de statistieken terecht. 

Lenen
Lees ook:
Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'

Het regent klachten bij rechtsbijstandverzekeraars, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Het gaat dan niet alleen om branden en kortsluiting, maar ook om aanbetalingen waarna de klant vervolgens geen zonnepanelen krijgt geleverd, gebrekkige montage of beloofde besparingen die niet gehaald worden.

Bij DAS bijvoorbeeld verdubbelde het aantal zaken bijna, van iets meer dan 450 in 2020 naar bijna 800 vorig jaar. Concurrent Arag behandelde 698 geschillen in 2022, ruim vier keer zo veel als in 2020.

Bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) kwamen vorig jaar ruim 1800 klachten binnen over zonnepanelen, een ruime verdubbeling ten opzichte van de 803 klachten in 2020. In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen al 1.131 klachten binnen.

Gevaarlijk beroep

"In onze praktijk zien we dat er best een aantal beunhazen actief is", vertelt Lennaert Steendam van SAR. "Niet iedereen is vakbekwaam en het komt helaas vaker voor dat zonnepanelen niet goed worden geplaatst of dat er sprake is van een inferieure kwaliteit."

De grote vraag en bijkomende werkdruk is ook niet zonder gevaar voor de installateurs zelf. In de afgelopen drie en half jaar kwamen zes installateurs om het leven tijdens hun werk. In de afgelopen twee jaar vonden er meer dan 80 ongelukken plaats omdat er op een onveilige manier gewerkt werd, meldt de Arbeidsinspectie.