Ga naar de inhoud
Vrouwenvoetbal

Eindhoven profiteert van CL-finale: 'Abnormale belangstelling'

De Barcelona-speelsters Alexia Putellas (l), de beste speelster ter wereld volgens FIFA, en Claudia Pina. Beeld © Getty

Zaterdag is in Eindhoven de finale van de Champions League. De vrouwen van Barcelona en Wolfsburg spelen in een uitverkocht PSV-stadion. Lokale ondernemers noemen de belangstelling 'abnormaal hoog'. En dus schieten de prijzen in de stad omhoog.

Een hotelkamer voor komend weekend in Eindhoven en omgeving is amper meer te vinden. Alleen bij het vliegveld kun je volgens de bekende reserveringssites nog terecht vanaf zo'n 250 euro per nacht.

"Alles is dik volgeboekt van donderdag tot zondag", vertelt Jeroen Renders, voorzitter van het Eindhovens Hoteliers Overleg en zelf directeur van het NH-hotel in het centrum. "En dat voor prijzen die gauw 20 tot 30 procent hoger liggen dan normaal."

Schouderdagen

Volgens Renders betekent zo'n evenement als deze voetbalfinale extra werk voor de 'revenue manager' van het hotel. Die stelt de prijzen vast. 

"Bij toegenomen belangstelling worden de prijzen meteen aangepast. Ook voor de dagen rondom zo'n evenement. Dat noemen ze schouderdagen. Zo komen UEFA-medewerkers, de internationale pers en sponsoren vaak ruim op tijd naar het evenement."

De sfeer is te vergelijken met een weekend waarin Guus Meeuwis concerten geeft.
Kamer
Lees ook
Kamer wil actie kabinet om WK-vrouwenvoetbal 2027 binnen te halen

En die betalen de komende dagen stukken meer dan bezoekers in de meeste andere weekenden.

Volgens Renders wordt de drukte en sfeer te vergelijken met een weekend waarin Guus Meeuwis concerten geeft in het PSV-stadion. "Ook dan staat de hele stad op zijn kop."

Hij vergelijkt het evenement nadrukkelijk niet met een belangrijke voetbalwedstrijd bij de mannen. "De doelgroep bij het vrouwenvoetbal is heel anders. Het zijn meer echt liefhebbers."

Allemaal uitpubliek

Ruud Bakker, eigenaar van restaurant Dommel 18 beaamt dat. '"We verwachten gezelligheid en gemoedelijkheid. Geen hooligans, maar gezinnen met kinderen."

Volgens Bakker zijn ook de restaurants vrijwel volgeboekt en is het veel drukker dan bij voetbalwedstrijden van bijvoorbeeld PSV of het Nederlands elftal.

"Er is nu weinig thuispubliek. De meeste mensen komen van buiten. Daarmee zijn de hotels vol en die mensen komen bij ons eten." De prijzen wil hij in tegenstelling tot de hotels niet opschroeven vanwege de drukte. "We hebben ook nog onze vaste gasten. Zoals hotels hun prijzen meteen aanpassen bij meer vraag, zo werkt het niet in het restaurant."

Kosten voor gemeente

De organisatie van de finale kost de gemeente 170.000 euro. De stad telt komend weekend drie fanzones. Ook zijn er evenementen die sport en het vrouwenvoetbal in de regio moeten stimuleren en de stad is versierd met blauwe UEFA vlaggen.

Hele seizoen al veel publiek

De Europese voetbalbond UEFA is lyrisch over de snelle groei van de populariteit van het vrouwenvoetbal. Voor het eerst sinds de nieuwe opzet in 2009 is de finale van de Champions League uitverkocht. In Eindhoven kunnen 34.120 toeschouwers erbij zijn. Maar dat had gezien de belangstelling de afgelopen maanden met gemak het dubbele kunnen zijn.

Bij de halve finale Barcelona-Chelsea waren er 72.000 bezoekers in het Camp Nou in Barcelona. Bij de halve finale Arsenal-Wolfsburg in Londen waren dat er 60.000.

In vergelijking met het pre-coronaseizoen 2018-2019 is het gemiddeld aantal toeschouwers bij alle wedstrijden van de Champions League voor vrouwen meer dan verdubbeld tot 10.800 per wedstrijd.

Nu het WK

"Die opkomst van het vrouwenvoetbal overvalt me toch wel', zegt hotelmanager Renders die onder meer sponsors in het hotel heeft als gast. Hij had niet verwacht dat het zo'n professionele organisatie zou zijn die nu voor een korte tijd in Eindhoven neerstrijkt.

Restauranthouder Bakker noemt het een geregel van jewelste. "Maar Eindhoven staat er wel weer mee op de kaart."

Voor de KNVB en voor de organisatie in Eindhoven moet deze finale een opstapje zijn naar een groter evenement in het vrouwenvoetbal. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor het WK vrouwenvoetbal in 2027. En Eindhoven wil dan een speelstad zijn.

Nieuwe Super League moet Engels voetbal klein krijgen

03:01