Ga naar de inhoud
Veel wind, veel zon

Feest (en opletten) voor mensen met dynamisch contract: stroom gebruiken levert geld op

Het opladen van de elektrische auto levert sommige mensen dit weekend geld op. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De stroomprijzen zijn dit pinksterweekend extreem laag. Door een overvloed aan duurzame energie moeten leveranciers aan het stroomnet zelfs betálen om stroom te mogen leveren, in plaats van dat ze er geld voor krijgen. Voor mensen met een dynamisch contract is dat een feestje.

Bij een dynamisch stroomcontract betaal je ieder uur een ander tarief, dat direct meebeweegt met de marktprijzen voor stroom, die een dag van te voren worden vastgesteld.

Dynamisch
Lees ook:
Dynamisch energiecontract populair: 'Je moet het risico kunnen nemen'

Op dagen dat er heel veel duurzame energie wordt opgewekt, hebben die mensen geluk. Zeker op momenten dat er ook nog eens weinig vraag is naar stroom, kunnen de prijzen extreem laag (of dus zelfs negatief) zijn.

Ideale omstandigheden

In dit pinksterweekend zijn de omstandigheden daarvoor perfect. De zon schijnt, waardoor de zonnepanelen hun werk doen, de wind waait flink, waardoor de windmolens heel veel stroom leveren én veel bedrijven zijn gesloten, waardoor er weinig vraag naar al die stroom is.

Het gevolg: negatieve stroomprijzen. In feite is dat een prijsprikkel voor leveranciers aan het net om tijdelijk minder stroom te produceren, omdat er niemand is om het allemaal af te nemen. Energiebedrijf Zonneplan telde in 2023 nu al 101 uren met negatieve stroomprijzen in Nederland. In heel 2022 waren dat er slechts 83.

Geld toe

Wat vrij uniek is, is dat mensen met een dynamisch contract nu op sommige momenten geld toe krijgen als ze stroom gebruiken. Dat komt weinig voor en heeft alles te maken met de belastingen. Want ook als de prijs negatief is, betaal je toch nog altijd ruim 15 cent energiebelasting (inclusief btw) per kilowattuur stroom. Je krijgt dus pas geld toe als de prijs lager is dan -15 cent.

En dat was de afgelopen dagen soms het geval. Gisteren kregen dynamische contracthouders zelfs even 33 cent toe per kilowattuur, meldt Zonneplan. Ook vandaag zijn de energieprijzen tussen 13.00 en 15.00 uur zo laag dat mensen met een dynamisch contract niets betalen of zelfs een paar cent krijgen.

15 cent voor een wasbeurt

Dat scheelt natuurlijk geld in vergelijking met wat veel andere consumenten betalen, maar je wasmachine aanzetten als verdienmodel, zal nog niet zo gauw rendabel zijn. Ter illustratie: een wasmachine verbruikt per wasbeurt volgens consumentenorganisatie United Consumers ongeveer 0,5 kilowattuur. Met een extreem lage negatieve stroomprijs van -30 cent per kilowattuur, levert dat je dus 15 cent op.

Laad je je elektrische wagen op aan je eigen laadpaal op precies het juiste moment, dan wordt het al interessanter. Laten we zeggen dat je er een hebt met een accu van 35 kilowattuur, dan zou je met een negatieve prijs van 30 cent per kilowattuur al een tientje verdienen. Dat is voorlopig allemaal nog theorie, want dan moeten de prijzen meerdere uren achter elkaar zo extreem laag zijn.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf juni weer contracten voor 3 jaar vast bij Vattenfall

Opletten bij terugleveren

Overigens zit er wel een addertje onder het gras voor mensen met een dynamisch contract die zelf ook nog zonnepanelen hebben. De vergoeding die je krijgt per kilowattuur die je zelf niet gebruikt en terug levert aan het net, wordt dan namelijk ook negatief.

Als mini-energieleverancier heb je dan dus ook te maken met negatieve prijzen, net als de grote jongens.

Sommigen kiezen er dan ook voor om dan even geen stroom terug te leveren door de omvormer uit te schakelen, zoals deze twitteraars: