Ga naar de inhoud
Goed voor huishoudens

Gasprijs daalt weer hard: laagste prijs in bijna twee jaar

Een gasmeter. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De prijs die inkopers betalen op de Europese gasbeurs is vandaag weer hard omlaag gegaan. Voor een megawattuur gas wordt nu zo'n 25,40 euro betaald. De dalende gasprijzen zijn goed nieuws voor consumenten.

De gasprijs op de beurs is al maanden hard aan het dalen. Dat komt omdat de (dreigende) tekorten van de afgelopen jaren nu even ver weg lijken.

Meer aanbod, minder vraag

Er wordt inmiddels veel vloeibaar gemaakt gas (LNG) via grote schepen naar Europa vervoerd, de gasvoorraden die landen hebben aangelegd zijn bij lange na niet opgebruikt deze winter en huishoudens en bedrijven hebben fors bespaard.

Al met al is dus het aanbod toegenomen en de vraag is afgenomen. Dan daalt de prijs. En hard ook. Sinds juni 2021 waren de prijzen niet zo laag als nu. Op dat moment begonnen de prijzen fors te stijgen en in augustus 2022 werd er eventjes zelf meer dan 300 euro per megawattuur betaald.

Russische invasie

Dat kwam door de Russische invasie in Oekraïne, waarna de import van Russisch gas stapsgewijs stil kwam te liggen. Landen en bedrijven boden in de zomer van 2022 tegen elkaar op om vooral maar voldoende gas in te kopen om de winter door te komen, met gigantische prijsstijgingen als gevolg.

Maar de gasvoorraden zijn nu beter gevuld dan normaal voor deze tijd van het jaar en de import van LNG uit het buitenland neemt toe. De Europese afhankelijkheid van Russisch gas is grotendeels voorbij. Dat heeft gezorgd voor een daling van de gasprijs dit jaar met circa 66 procent. 

Vanaf
Lees ook:
Vanaf juni weer contracten voor 3 jaar vast bij Vattenfall

Goed voor huishoudens

De dalende prijzen van nu merken ook huishoudens in hun portemonnee, maar wel met de nodige vertraging. Energiemaatschappijen hebben de variabele tarieven dit jaar al meermaals verlaagd, omdat zij het gas nu goedkoper kunnen inkopen.

Vanaf juni zullen er ook weer contracten met vaste prijzen voor 1 of meerdere jaren worden aangeboden door de grote leveranciers. Tijdens de energiecrisis durfde geen enkele leverancier het meer aan om zulke contracten aan te bieden.

Bron: RTL Z / ANP