Voor prijsvergelijker Pricewise zijn het lastige jaren. Sinds eind 2021 ligt de energiemarkt voor consumenten op zijn gat, en dat raakt ook Pricewise. Geluk bij een ongeluk: het bedrijf kon gebruik maken van een coronaregeling, ook al was de ellende bij Pricewise aan een andere crisis te danken.
Dat blijkt uit een analyse van subsidiegegevens door RTL Z.
Verdienmodel op zijn gat
Pricewise is een van de grootste vergelijkingswebsites voor consumenten van Nederland. Het bedrijf verdient onder meer geld door klanten aanbiedingen te tonen van energiemaatschappijen. Als een klant dan een contract afsluit, krijgt Pricewise daarvoor een commissie.
Maar dat verdienmodel ligt inmiddels al anderhalf jaar op zijn gat, omdat er tot een paar weken geleden simpelweg geen aanbiedingen werden gedaan door energiemaatschappijen als gevolg van de torenhoge energieprijzen.
Financiële klap
Dat zorgde voor een flinke financiële klap voor Pricewise, blijkt uit openbare subsidiegegevens. In totaal kregen twee bv's die bij het bedrijf horen ruim 1,1 miljoen euro TVL-subsidie.

Inmiddels is die vastelastensubsidie, die was opgetuigd voor bedrijven die de omzet zagen kelderen als gevolg van de coronacrisis, stopgezet. Maar Pricewise kon nog net de laatste twee kwartalen dat de subsidie bestond daarvan gebruikmaken.
Allerlei omstandigheden
Oprichter en directeur van Pricewise Hans de Kok bevestigt dat de bedrijven TVL-steun hebben ontvangen. "Er waren allerlei omstandigheden", geeft hij als reden voor de subsidieaanvraag. Dat die niet per se met corona te maken hadden, maar met de energiecrisis, maakte voor de aanvraag niet uit.
"Wij volgen de wet- en regelgeving rond belastingen en subsidies", zegt De Kok. En als er zo'n subsidiemogelijkheid is, 'dan zullen we dat gewoon bekijken en aanvragen', voegt hij daaraan toe.
Meer dan 30 procent omzetverlies
De TVL-subsidie kon aangevraagd worden door bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies in de boeken zetten, ten opzichte van een referentiekwartaal voordat de coronacrisis toesloeg. Op basis van dat omzetverlies werd dan subsidie verstrekt.

Omdat er sec naar het omzetverlies werd gekeken, en niet zozeer naar de reden daarvan, kon ook Pricewise een aanvraag doen.
Schap is leeg
Dat de energiecrisis een zware tijd voor zijn bedrijf inluidde, erkent De Kok. "Op het moment dat er geen aanbod is, is het lastig. Het schap in de winkel is leeg", zegt hij over het gebrek aan energieaanbiedingen. "Het is wat het is."
Inmiddels gaat het overigens weer de goede kant op voor Pricewise, omdat energieaanbieders mondjesmaat weer contracten aan beginnen te bieden voor een jaar of langer. Op dat moment valt er dus ook weer wat te kiezen voor consumenten én te vergelijken.
