Ga naar de inhoud
1,2 miljard

Recordboete voor Facebookmoeder Meta om overtreden privacyregels

Meta Beeld © ANP

Facebook-moederbedrijf Meta krijgt een recordboete van 1,2 miljard euro voor de kiezen voor het overtreden van Europese privacyregels. Het bedrijf heeft gegevens van Europese gebruikers doorgestuurd naar de Verenigde Staten om ze daar op te slaan, en dat mag niet.

Dat meldt de European Data Protection Board (EDPB). De boete is opgelegd door de Ierse privacywaakhond IE DPA. Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. Meta heeft een Europees hoofdkantoor in Ierland.

"De boete is ongeëvenaard", schrijft het EDPB in een verklaring. En dat is volgens de waakhond nodig, omdat de overtredingen van Meta en in dit geval Facebook systematisch zijn en het bedrijf al jarenlang grote hoeveelheden gegevens van Europese gebruikers de oceaan overstuurt en opslaat op servers in de Verenigde Staten.

Inlichtingendiensten VS

Europese waakhonden, met de Ierse IE DPA voorop, zijn bang dat de gegevens zo terecht komen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. Er wordt gewerkt aan regelgeving om dat te voorkomen.

De zaak speelt al jaren en begon met een klacht door een Oostenrijkse privacy-activist.

Meta zegt in beroep te gaan tegen de "onnodige en onrechtvaardige" boete. De uitspraak zou geen gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van Facebook in Europa.

Meta
Lees ook:
Meta krijgt weer grote privacyboete in EU: 390 miljoen euro

Meer boetes

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, kreeg al vaker grote privacyboetes van de Ierse waakhond. Maar ook andere Europese privacywaakhonden vinden dat het bedrijf moet worden aangepakt.

Begin dit jaar kreeg Meta bijvoorbeeld een boete van 390 miljoen euro voor de manier waarop het gegevens voor gepersonaliseerde advertenties gebruikt. Ook Instagram kreeg vorig jaar een flinke boete.

Meta is het onderwerp van meerdere onderzoeken rondom privacy en daarmee dreigen verschillende boetes. Een klap voor het bedrijf, dat al flink moest bezuinigen en banen schrapte. De Europese privacyregels zijn bovendien een bedreiging voor de verdienmodellen van Meta.

'Meta
Lees ook:
'Meta hangt recordboete EU van 2 miljard boven het hoofd'

Grote verantwoordelijkheid

Het EDPB is een samenwerkingsverband tussen de nationale privacytoezichthouders uit de EU. De recordboete voor Meta laat volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en vicevoorzitter van EDPB, zien waar de toezichthouders samen toe in staat zijn.

"Grote techbedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid om netjes met persoonsgegevens van hun gebruikers om te gaan", stelt hij. "Met de Europese privacywet in de hand kunnen wij dat afdwingen."

'Doet recht'

Volgens de Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) is de boete "het bewijs dat het net zich sluit rond de populaire netwerksite". De organisaties voerden eerder met succes een rechtszaak tegen Facebook over de bescherming van privacyrechten.

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar vindt dat het hoge bedrag recht doet recht aan de overtreding die Facebook heeft begaan. "De rechten van miljoenen consumenten zijn met voeten getreden. Daar hoort een afschrikwekkend bedrag bij. En dat is deze boete", aldus Molenaar.