Ga naar de inhoud
Uitvoer

Erdogan: graandeal Oekraïne en Rusland met twee maanden verlengd

Graan wordt in 2017 van de akker in Oekraïne gehaald. Beeld © Getty Images.

Eén dag voordat hij af zou lopen is de graandeal tussen Oekraïne en Rusland met twee maanden verlengd. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In Istanbul werd onderhandeld over de deal.

"De graancorridor op de Zwarte Zee is met twee maanden verlengd, dankzij de inspanningen van Turkije", zei Erdogan volgens persbureau Reuters in zijn speech. Daarin bedankte hij de Russische en Oekraïense leiders voor hun inzet, evenals topman van de Verenigde Naties Antonio Guterres. 

Graandeal

De VN en Turkije bemiddelden in juli vorig jaar tussen Oekraïne en Rusland om de graandeal voor elkaar te krijgen. Oekraïne is een van de grootste graanexporterende landen ter wereld, maar die uitvoer lag nagenoeg stil na de Russische invasie van het land. Rusland bezet Oekraïense havens en belemmert de doorvaart van schepen.

De graandeal werd in eerste instantie afgesloten voor 120 dagen. In maart stemde Rusland in met een verlenging van 60 dagen, tot 18 mei. 

Graanblokkade
Lees ook:
Graanblokkade voorbij, Oekraïne en Rusland sluiten belangrijk akkoord

De graandeal zorgt ervoor dat schepen met graan wel over de Zwarte Zee mogen varen, met als voorwaarde dat alle schepen geïnspecteerd worden bij de haven van Istanbul. De vrees is namelijk dat er anders wapens of andere spullen het land in worden gesmokkeld.

Tarwe in Turkije

De graandeal heeft er overigens nooit voor gezorgd dat honger in Afrikaanse landen is voorkomen, zei Bart de Steenhuijsen Piters eerder tegen RTL Nieuws. Hij is onderzoeker aan de Universiteit Wageningen en specialist in internationale voedselsystemen.

"Maar een klein deel van de tarwe die verscheept wordt uit Oekraïne bereikt nu nog Afrika. Het meeste tarwe blijft in Turkije hangen waar het voor de eigen bevolking wordt gebruikt of wordt doorgevoerd naar omliggende landen", aldus de onderzoeker.