Ga naar de inhoud
Moet kunnen?

Corona op werkvloer ver weg: 'Blij dat we weer kunnen kuchen en hoesten'

Beeld © Getty

Weet u nog? Tijdens de coronapandemie was het absoluut not done om snotterend en hoestend op het werk te verschijnen. Maar hoe zit het met de 'hoest-etiquette' nu alle maatregels zijn afgeschaft? Gewoon verkouden naar het werk?

Hij werd er niet goed van. In plaats van horecaondernemer werd Johan de Vos zo'n beetje scheidsrechter. "Je moest continu opletten of mensen anderhalve meter afstand hielden, of ze niet ziek waren, of ze wel de goede QR-code hadden, noem maar op", aldus de ondernemer uit Breda.

En dan nog het personeel, áls je al genoeg mensen had, was de kans dat iemand binnen de kortste keren weer in quarantaine moest erg hoog. "En daarna volgde er weer iemand, en weer iemand."

Hoort erbij

Dus, of De Vos het een probleem vindt als er nu een medewerker loopt te kuchen? "Nee, we zijn weer een beetje terug naar het oude regime, zeg maar." Als iemand het zelf niet prettig vindt om te werken is dat een ander verhaal, maar over het algemeen wil zijn personeel juist zo veel mogelijk aan de bak. Het zijn vooral jonge mensen en zij hebben door corona al genoeg stilgezeten, zegt De Vos. "En ach, je bent weleens verkouden, dat hoort erbij."

De
Lees ook:
De snotneus is terug, moet je je daar nog steeds voor ziek melden?

Volgens zelfstandig hr-adviseur Ilse Campignon verschilt de 'hoest-etiquette' per bedrijf. "Ik heb meerdere opdrachtgevers en over het algemeen kun je zeggen dat ze bij overheden en gemeenten wat keuriger zijn. Als het kan, werkt men thuis om anderen niet te besmetten", vertelt Campignon. "Bij commerciële bedrijven moet er gewoon geld binnenkomen." Zij zullen niet gauw iemand met een snotneus naar huis sturen als dat niet handig is.

Op zakenreis

Toch zijn de meeste organisaties weer overgegaan tot de orde van de pre-coronadag. "Ik had bijvoorbeeld ook verwacht dat er veel meer online gewerkt zou worden, maar nu zie ik toch weer dat veel mensen naar Brussel of Parijs gaan voor een meeting."

Ruim twee jaar lang was 'gezondheid' hét onderwerp van gesprek op de werkvloer - wat waren nou de symptomen, wie was er ziek, wie zat in quarantaine? - tegenwoordig kraait er geen haan naar. "Men is gewoon blij dat het voorbij is, en door", aldus Campignon.

"Men is gewoon blij dat het voorbij is, en door"

Ook Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare) zegt dat van een 'snotneusprotocol' geen sprake meer is. "In die zin is er niet veel veranderd ten opzichte van vóór corona", zegt hij. "Thuiswerken is alleen wel makkelijker geworden, we hebben een meer hybride samenleving gekregen."

Hoog verzuim

Dat betekent dat mensen die zich eerder misschien hadden ziekgemeld, nu alsnog thuis doorwerken. "Dat heeft alleen geen effect op het verzuimpercentage. Sterker nog, dat percentage is historisch hoog." In het laatste kwartaal van 2022 lag het percentage op 5,6 procent, net zo hoog als in recordjaar 2000.

Help,
Lees ook:
Help, hij gaat me toch niet zoenen? Begroetingen na corona ongemakkelijk

De krapte op de arbeidsmarkt kan een rol spelen bij het verzuim. "Daardoor wordt de werkdruk hoger, want er is niemand om jou te vervangen, en dus nemen mensen minder de tijd om te herstellen na ziekte", vertelt Penders. "Dan zie je dat mensen op een gegeven moment alsnog onderuit gaan. Ze kunnen niet langer voldoen aan de verwachtingen die er liggen." Vooral in de zorg is het verzuim hoog, met 8 procent in 2022.

Moord gepleegd

Penders vermoedt dat het hoge verzuim ook te maken heeft met post-covid. "Daar hebben meer mensen last van dan wij ons nu realiseren. Wat dat betreft is de pandemie nog niet klaar."

Voor de Brabantse horecaondernemer Johan de Vos is het wel degelijk klaar. "De laatste keer dat ik iemand over corona hoorde was vorig jaar met carnaval", zegt hij. "Ik ben heel blij dat we weer kunnen kuchen en hoesten, zonder dat de hele kroeg je aankijkt alsof je een moord hebt gepleegd."