Ga naar de inhoud
Variabele tarieven fors omlaag

Vanaf juni weer contracten voor 3 jaar vast bij Vattenfall

Het hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Vattenfall is de eerste energieleverancier die weer vaste prijscontracten aan gaat bieden voor langere tijd. Vanaf juni kunnen klanten hun tarieven weer voor een of zelfs drie jaar vastzetten.

Dat heeft Vattenfall vanochtend bekendgemaakt, samen met een forse tariefverlaging voor de variabele contracten. Concurrenten Essent en Eneco bieden al een tijdje contracten voor een jaar aan, maar nog niet voor drie jaar.

Onder prijsplafond

De variabele tarieven voor gas en elektra zijn vanaf 1 juli 1,33 euro per kuub en 38,9 cent per kilowattuur stroom. Beide tarieven liggen onder het prijsplafond, dus alle klanten hebben hier daadwerkelijk voordeel mee.

Gas wordt daarmee 50 cent per kuub goedkoper, elektra ruim 9 cent per kilowattuur.

Vast
Lees ook:
Vast energiecontract? Pas op voor opzegboete als je gaat samenwonen

De tariefverlaging volgt de prijsdaling op de inkoopmarkt voor energieleveranciers. Door de milde winter, forse besparingen in het verbruik en de nog altijd behoorlijk goed gevulde opslagen, zijn de prijzen hard gedaald.

Vaste contracten vanaf 1 juni

Ook is het vanaf juni weer mogelijk om je tarief bij Vattenfall weer voor langere tijd vast te zetten. Dat komt omdat per 1 juni de nieuwe regels voor het opzeggen van een vast contract in werking treden.

Vanaf dat moment moeten consumenten hun energieleverancier schadeloos stellen voor het gas en de stroom die zij niet meer afnemen door het contract tussentijds te ontbinden. Tot nu toe betaalde je slechts 50 euro per aansluiting om het contract te ontbinden, dus maximaal 100 euro in totaal voor gas en stroom.

Tarieven nog niet bekend

Omdat energieleveranciers straks niet meer het risico lopen dat ze gas en stroom duur inkopen en de consument vervolgens voor een habbekrats zijn biezen kan pakken om ergens anders een goedkoper contract af te sluiten, durven ze het weer aan om de vaste contracten aan te bieden.

De tarieven voor de vaste contracten zijn trouwens nog niet bekend. Een woordvoerder van Vattenfall laat weten dat de tarieven pas in juni bekend worden.