Ga naar de inhoud
In het streekvervoer

Akkoord over cao buschauffeurs en treinpersoneel: 17 procent erbij

Reizigers wachten bij een bushalte op hun bus, tijdens een stakingsweek in februari. Beeld © ANP / Bas Czerwinski

Vakbonden en werkgevers hebben na lange onderhandelingen een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor personeel in het streekvervoer, in dienst van bedrijven als Arriva, Keolis en Qbuzz. Zij krijgen er in drie jaar tijd in totaal 17 procent loon bij.

Verder gaat het minimumloon naar 14 euro en verdwijnen de jeugdschalen. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari krijgen werknemers verder nog een woon-werkvergoeding. Ook een andere eis van de vakbonden, het uitbreiden van de regeling om eerder te stoppen met werken, is ingewilligd.

Zeventrapsraket

De loonsverhoging wordt uitgesmeerd over zeven stappen. Met terugwerkende kracht gaat het loon op twee momenten - per 1 januari en per 1 april - omhoog met bij elkaar opgeteld 6 procent. Later dit jaar en nog eens twee keer per jaar in 2024 en 2025 volgen nog verhogingen van 2 procent.

Het gaat om de zogeheten cao Multimodaal, waar ongeveer 1300 mensen onder vallen, in dienst bij de bedrijven Arriva, Keolis en Qbuzz.

Geen
Lees ook:
Geen stakende buschauffeurs meer: eindelijk cao-akkoord streekvervoer

De afgelopen tijd werd ook bij de cao streekvervoer regelmatig gestaakt. Daar werd voor de circa 13.000 werknemers begin vorige maand een akkoord bereikt.