Ga naar de inhoud
Lastercampagne

Ordinaire rijkenruzie op de Bahama's na jaren beslecht

De ruzie tussen miljardairs Louis Bacon (l) en Peter Nygard (r) liep behoorlijk uit de hand. Beeld © Getty

Een langslepende vete tussen twee steenrijke Amerikanen op de paradijselijke Bahama's is voorbij. De ene miljardair (modemagnaat Peter Nygard) moet aan zijn voormalige buurman (investeerder Louis Bacon) een schadevergoeding van 203 miljoen dollar betalen. Klein probleem: de bedrijven van Nygard zijn failliet.

Bacon en Nygard woonden jarenlang naast elkaar bij de Clifton Bay, een prachtige natuurlijke baai aan de turquoise wateren van een van de eilanden van de Caraïbische eilandengroep.

Maar uiteindelijk ontstaat ruzie. Bacon, de oprichter van hedgefonds Moore Capital wiens huidige vermogen door Forbes wordt geschat op 1,6 miljard dollar, ergert zich wild aan de luidruchtige, exclusieve feestjes op het landgoed van de flamboyante Nygard, de in Finland geboren oprichter van damesmodebedrijf Nygard International.

Fox
Lees ook:
Fox News erkent leugens over fraude stemmachines en betaalt 787 miljoen

Hoog oplopende ruzie

Bacon besluit in 2005 om de oprit naar zijn huis opnieuw in te richten en laat daarbij muren plaatsen. Maar daardoor ontstaan problemen met afwatering, met als gevolg stinkende plassen waar het wemelt van de muggen. Een conflict is geboren.

Dat mondt uit in een hele reeks aan rechtszaken waarin beide partijen jarenlang tientallen miljoenen dollars aan schadevergoedingen van elkaar eisen. De ruzie loopt zo ver op dat de twee nauwelijks nog voet zetten op de Bahama's.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers Epstein beginnen zaak tegen Deutsche Bank en JPMorgan

Daarbij trekt Nygard nu dus aan het kortste eind. Hij heeft volgens een rechter in New York bijna tien jaar lang een lastercampagne gevoerd waarbij hij Bacon heeft beschuldigd van handel met voorkennis, brandstichting, en zelfs het hebben van banden met de Klu Klux Klan.

Nygard, die volgens de rechtbank 15 miljoen dollar uitgaf om leugens te verspreiden over Bacon, moet Bacon in totaal 203 miljoen dollar betalen, deels ter compensatie van alle gemaakte juridische kosten, meldt de Financial Times

Seksueel misbruik en afpersing

Maar Nygard werd in 2020 op 79-jarige leeftijd opgepakt door de Canadese politie. De 'Canadese Epstein' wordt door tientallen vrouwen in Amerika en Canada beschuldigd van seksueel misbruik, afpersing en vrouwenhandel, wat zich grotendeels afspeelde op de Bahama's.

Datzelfde jaar vroeg het bedrijf van Nygard faillissement aan, waardoor het onzeker is hoeveel schadevergoeding Bacon zal ontvangen.

Bron: RTL Z / Chris Koenis