Ga naar de inhoud
PacWest in de problemen

Nieuw zorgenkindje in de Amerikaanse bankensector, onrust is terug

Een filiaal van PacWest in een voorstad van Los Angeles. Beeld © Getty

Wie dacht dat de dreigende Amerikaanse bankencrisis was bezworen met de overname van First Republic door JPMorgan heeft het mis. Opnieuw is onrust ontstaan onder beleggers bij een aantal regionale banken. Het nieuwe zorgenkindje heet PacWest Bancorp, waar binnen een dag ruim 50 procent van de beurswaarde verdampte.

PacWest is de eigenaar van Pacific Western Bank, een regionale bank in de staat Californië die zich richt op zakelijk bankieren voor met name mkb-bedrijven. Het is, met een kleine 70 vestigingen, ruim 2200 werknemers en 44 miljard dollar (zo'n 40 miljard euro) aan activa, een relatief kleine bank.

In korte tijd verdween veel vertrouwen bij beleggers van PacWest, nadat woensdagavond via financieel persbureau Bloomberg uitlekte dat de bank wankelt en zichzelf in de etalage had gezet. Een verkoop zou echter moeizaam zijn vanwege een gebrek aan potentiële kopers. Het gevolg: beleggers dumpten massaal hun aandelen.

Spaargeld stroomt weg

De bank verklaarde een dag later dat het 'geen buitengewone' geldstromen heeft ervaren sinds de verkoop van First Republic. Pacific Western Bank had naar eigen zeggen op 2 mei in totaal 28 miljard dollar in bewaring. "Onze contanten en beschikbare liquiditeit blijven solide", aldus het bankbestuur, dat wel erkent dat het de verkoop van 'strategische activa' onderzoekt.

Wat daarbij niet werd vermeld, is dat spaarders van Pacific Western Bank in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 5 miljard dollar weghaalden bij de bank, bleek uit de kwartaalcijfers. Daar stond vanaf maart een instroom van 1 miljard dollar aan spaartegoeden tegenover.

Vrees
Lees verder:
Vrees voor bankencrisis terug door First Republic: 'Zelfde kwetsbaarheden'

Meer zorgen

Ook elders in de Noord-Amerikaanse bankensector is het onrustig. De beurskoers van de bank Western Alliance uit de staat Arizona (65 miljard dollar aan activa, zo'n 60 miljard euro) kelderde met bijna 40 procent nadat de Britse zakenkrant FT schreef dat het de verkoop van een deel of het gehele bedrijf onderzocht, en daarvoor adviseurs had ingehuurd.

De koers herstelde grotendeels toen Western Alliance met een verklaring kwam dat het FT-bericht 'in alle opzichten onjuist is'. Het adviesbureau was enkel aangesteld om te adviseren over hoe om te gaan met de huidige onrust in de regionale bankensector, schreef de bank stellig.

Canada

Western Alliance overweegt juridische stappen te zetten  tegen FT vanwege het 'beschamende en onverantwoordelijke' bericht, dat overigens inmiddels offline is gehaald.

Ondertussen ketste in Canada een overname van First Horizon Bank af. Het eveneens Canadese TD Bank - de op een na grootste bank van het land - had 13,4 miljard dollar over voor First Horizon, maar trok dat bod gisteren in, omdat het niet langer wilde wachten op goedkeuring van toezichthouders. De koers van First Horizon staat intussen ruim 40 procent lager dan begin deze week.

Bekijk ook: Klaas Knot (DNB): 'Nederlandse banken zijn veilig'

15:00
Opeens vallen er weer banken om. Het lijkt wel de kredietcrisis van 2008. Toch is DNB-president Klaas Knot het daar niet meer eens.

Stormloop onder klanten

Regionale Amerikaanse banken zijn de laatste maanden in rep en roer door bankruns: rekeninghouders die binnen korte tijd in grote getale hun spaargeld opnemen. Zo'n stormloop ontstaat doorgaans na berichtgeving over de slechte financiën van een bank, waardoor het vertrouwen wegvalt en bezorgde klanten in paniek hun geld weghalen.

Dat vergroot de financiële problemen alleen maar verder, omdat een bank dan zo weinig eigen vermogen overhoudt dat het zijn schuldenlast niet langer kan dragen, en in het uiterste geval kan omvallen.

Overname

Een faillissement van een bank brengt vervolgens andere kwetsbare banken in de problemen, een zogeheten systeemcrisis. Om dat te voorkomen wordt in de praktijk vaak een reddingsplan opgetuigd door marktpartijen of de overheid. Of zo'n noodlijdende bank wordt overgenomen.

Zo werd First Republic na een bankrun van opgeteld ruim 100 miljard dollar opgekocht door de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase. En, wat dichter bij huis, het Zwitserse Credit Suisse door concurrent UBS.

In
Lees ook:
In strijd tegen inflatie verhoogt de ECB de rente opnieuw

Rente verder opgeschroefd

Dat leidde in eerste instantie tot opluchting. Maar de onrust is nog niet voorbij, blijkt nu. Door de aanhoudende inflatie verhogen centrale banken in relatief hoog tempo de rente. Deze week schroefde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente verder op naar 5,25 procent - het hoogste niveau sinds 2007. De Europese Centrale bank volgde met een verhoging van 3 naar 3,25 procent.

Het doel van die verhogingen is om de economie af te koelen. Een hogere rente maakt geld lenen namelijk duurder, en sparen aantrekkelijker. Dat is normaal gesproken goed nieuws voor banken: zij kunnen die rente doorberekenen aan hun klanten.

Maar het kan ook slecht nieuws betekenen. Zoals we zagen in het geval van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). Die bank ging vorige maand failliet omdat het veel Amerikaanse staatsobligaties op de balans had staan, die door de hogere markrente juist rap minder waard werden. En om wegstromende banktegoeden te compenseren, moest SVB deze staatsobligaties wel verkopen, wat een fors verlies opleverde.

Toen dat aan het licht kwam, ontstond een bankrun onder hun klanten, waarna de paniek oversloeg op andere kleinere banken en ook Signature Bank en Silvergate Bank omvielen.