Ga naar de inhoud
Grote belangstelling

STAP-budget blijft razend populair: subsidiepot binnen drie uur leeg

De website van het UWV waarop studenten een STAP-subsidie aan kunnen vragen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De 1000 euro subsidie van de overheid om een cursus te doen blijft onverminderd populair. Binnen drie uur was de pot van 34 miljoen euro op die vandaag beschikbaar was voor aanvragers van het zogeheten STAP-budget. Er kwamen zo veel vragen binnen dat de klantenservice van het UWV telefonisch niet bereikbaar was.

Op sociale media laten mensen hun ongenoegen en teleurstelling blijken. "Wat een f*cking klotezooi!", "Mega balen, ziek van." en "Wat een tijdverspilling, elke keer weer", zijn zomaar wat klachten op Twitter onder de hashtag 'stapbudget'

Klachten over lange wachtrij

Vanzelfsprekend zijn er ook wel wat blije reacties, van mensen bij wie de aanvraag wel gelukt is. De negativiteit overheerst. De klachten gaan vooral over de urenlange wachtrij waar veel aanvragers in terecht zijn gekomen. 

Het aanvraagloket van uitkeringsorganisatie UWV ging vanochtend om 10 uur open. Op het moment van publiceren, iets voor 13 uur, was de pot leeg, blijkt uit de site van het UWV. Ruim 38.000 mensen hebben een aanvraag kunnen indienen, meldt het UWV. 

Veel mensen teleurgesteld

Dat waren er veel minder dan de 159.000 mensen die voor 10 uur probeerden een plekje vooraan in de digitale wachtrij te bemachtigen. Op het hoogtepunt van de drukte stonden er 257.000 apparaten in die rij. Dat hoge aantal wordt vermoedelijk mede veroorzaakt doordat mensen niet alleen vanaf de computer of laptop een poging wagen, maar ook met de smartphone.

Stap-budget
Lees ook:
Stap-budget binnen no-time weer vergeven: 'Zuur hoor'

De druk om de lesgeldvergoeding binnen te slepen is vandaag nog groter dan in eerdere periodes. Bovenop het feit dat er dit jaar maar een bedrag van 170 miljoen euro beschikbaar is, maakte het kabinet vorige week bekend dat het stopt met de STAP-subsidie. 

Eerste ronde snel op

De subsidie is enorm gewild. Eind februari ging het helemaal mis toen na een tussenpauze van twee maanden de site van het UWV de overweldigende belangstelling niet aankon en bezweek.

De storing was zo heftig, dat het aanvraagmoment ruim twee weken werd opgeschoven. En ook toen was het potje van 34 miljoen euro snel weg. Volgens het UWV stonden er op een zeker moment 250.000 apparaten in de wachtrij om een aanvraag mee in te dienen. Om meer kans te maken door de wachtrij heen te komen, loggen belangstellende vaak met meerdere apparaten in.

Nog drie rondes

Voor de aanvragers die vandaag achter het net visten: er zijn nog drie ronden in de rest van dit jaar. In ieder van die rondes is nog 34 miljoen euro te verdelen. De volgende aanvraagdagen zijn op 3 juli, 4 september en 1 november.