Het kabinet is van plan de belasting bij de aankoop van een nieuwe auto met 200 euro te verhogen in 2025. Dat gaat ook gelden voor nieuwe elektrische auto's. De maatregel is bedacht om extra geld op te halen om de verkoop van tweedehands elektrische auto's te blijven subsidiëren.
De maatregel is goed voor 528 miljoen extra belastingopbrengsten, blijkt uit de tabel met de financiële gevolgen van het klimaatakkoord. Het geld is nodig om een al bestaande subsidieregeling te verlengen, zegt een persvoorlichter van het ministerie van Financiën na vragen van RTL Nieuws.

Het gaat om de belasting op personenauto's en motorrijwielen, kortweg bpm genaamd. Deze belasting betaal je als je een nieuwe auto koopt. De hoogte ervan wordt voor een groot deel bepaald door de CO2-uitstoot van je nieuwe wagen.
Hoe meer uitstoot, hoe hoger de bpm
Hoe meer uitstoot, hoe hoger de belasting uitpakt. Er zit ook een vast bedrag verwerkt in de bpm dat iedere koper sowieso betaalt. Dit bedrag wordt de voet genoemd. En deze voet gaat met 200 euro omhoog.
Dat is een verhoging van 50 procent. Op dit moment minimaal 400 belasting betaald worden bij de koop van een nieuwe auto, dat wordt 600 euro. Omdat de bpm vooral gebaseerd is op de CO2-uitstoot, is de voet maar een klein deel van de belastingen op dit moment.
Vrijstelling verdwijnt
Vanaf 2025 gaat dat veranderen voor kopers van een nieuwe elektrische auto. Die zijn nu vrijgesteld van de bpm, omdat het kabinet zoveel mogelijk elektrische auto's op de weg wil krijgen. Die stoten geen CO2 uit en dat helpt om de klimaatdoelen te halen.
Maar het kabinet wil de verkoop van tweedehands elektrische auto's verder stimuleren. En om daar geld voor op te halen, verhoogt het de bpm, die ook gaat gelden voor elektrische auto's.
Zo krijgen kopers ervan ineens een extra belasting van 600 euro voor hun kiezen. De 400 euro die nu geldt - maar die niet betaald hoeft te worden - plus de verhoging van 200 euro. Overigens was al besloten dat de bpm vanaf 2025 ook voor elektrische auto's zou gaan gelden.

De extra verhoging is een onbegrijpelijke maatregel, reageert Bovag. Door een extra belasting in te voeren op de koop van nieuwe elektrische auto's, wordt het aanbod tweedehands auto's kleiner, waarschuwt de branchevereniging van autoverkopers.
"Je krijgt een deuk in de instroom van nieuwe auto's", legt Paul de Waal, woordvoerder van de Bovag, uit. "Als je wil versnellen, moet je niet remmen."
"Als je wil versnellen, moet je niet remmen."
De maatregel levert de schatkist per jaar 88 miljoen euro extra aan bpm op, verwacht het ministerie van Financiën. Ter vergelijking: in 2021 leverde deze belasting bijna 1,5 miljard euro op.
Bestaande subsidie verlengd
Het extra geld wordt gebruikt om de bestaande Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) in stand te houden. Die wordt nu verlengd tot 2029, terwijl deze eigenlijk maar tot het einde van volgend jaar zou lopen. Kopers van een tweedehands elektrische auto kunnen volgens deze regeling 2000 euro subsidie krijgen bij de aankoop.
Of dat bedrag hetzelfde blijft, is nog niet helemaal zeker. De regeling voor na 2024 wordt nog verder uitgewerkt, laat de persvoorlichter weten. "De huidige regeling geeft waarschijnlijk een goede indicatie", voegt zij nog toe.