Ga naar de inhoud
Blazen op fluitjes

Chaos bij aandeelhoudersvergadering ING door klimaatactivisten

De aandeelhoudersvergadering van ING. Beeld © ANP

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING is vandaag chaotisch verlopen en werd meerdere keren geschorst. Klimaatactivisten scandeerden leuzen en bliezen op fluitjes.

De politie heeft een klimaatactivist gearresteerd op de aandeelhoudersvergadering. De activist blies op een fluitje en riep dat hij zou blijven zitten op de vloer totdat ING stopt met fossiele investeringen. Daarop kwamen agenten naar binnen. De man werd aangehouden en meegenomen door de politie.

De andere activisten in de zaal riepen tijdens zijn arrestatie dat 'hij niet alleen is'. Ook werd geschreeuwd door actievoerders dat 'democratie er zo uitziet' en dat ze 'nu klimaatactie willen'.

Leuzen en vragen

Ook werden er om de zoveel tijd leuzen gescandeerd door de activisten. "Bloed aan je handen, Van Rijkswijk schande", zongen een aantal activisten. Daarmee doelen ze op ING-topman Steven van Rijkswijk, die te weinig zou doen tegen klimaatverandering.

Ook werden er, tot zichtbare irritatie van de ING-top, aanhoudend vragen gesteld over klimaatonderwerpen. Die vragen werden vaak afgekapt.

Milieudefensie
Lees ook:
Milieudefensie kaapt aandeelhoudersvergadering Ahold

Milieudefensie

Ook activisten van Milieudefensie waren aanwezig bij de jaarvergadering van ING. Zij herhaalden eerder op de dag telkens de vraag of de bank er alles aan zal doen om de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met minimaal 45 procent in de gehele keten te verlagen ten opzichte van 2019. Die vraag werd vervolgens beantwoord met luid applaus en gejoel in de zaal.

De demonstranten van Milieudefensie en Extinction Rebellion hebben aandelen ING om zo aanwezig te kunnen zijn bij de vergadering van ING in het Muziekgebouw in Amsterdam.

VEB niet blij

De Vereniging van Effectenbezitters is niet blij met het chaotische verloop. André Jorna van de VEB zegt voorstander te zijn van een democratische aandeelhoudersvergadering, maar 'de wijze waarop Milieudefensie meent dit recht met voeten te moeten treden, wijst de VEB faliekant en categorisch af'.

"Wij hebben een déjà-vu van Ahold. Het zijn exact dezelfde mensen, het zijn exact dezelfde verhalen, het zijn exact dezelfde vragen. Dus wij verzoeken u streng, doch billijk, een einde te maken aan deze farce."

Het is niet de eerste keer (en vast ook niet de laatste) dat klimaatactivisten van zich laten horen tijdens een ava:

Aandeelhoudersfeest wordt klimaatdemonstratie

02:11
Bron: RTL Z / ANP