Ga naar de inhoud
Spitsheffing in de maak

Treinreis in de spits duurder, dienstregeling soberder

Een trein op Amsterdam CS. Beeld © ANP

Het treinleven wordt er na 2024 niet prettiger op voor forenzen. De prijs van kaartjes in de spits mag omhoog en er mag ook geschrapt worden in de dienstregeling.

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat de NS ook in de jaren 2025 tot en met 2033 het vervoer op het hoofdrailnet blijft verzorgen. Daarvoor moet het een zogenoemde concessie verlenen.

Meer kosten, minder inkomsten

Maar oplopende kosten en dalende opbrengsten zorgen voor 'een financieel tekort dat vraagt om oplossingen'. De stijgende kosten zitten hem onder meer in loonkosten en energiekosten. De dalende opbrengsten in forenzen die vooral op maandag, woensdag en vrijdag thuiswerken.

"Het Rijk en NS staan (voor de oplossing van het financieel tekort) samen aan de lat en ook de reiziger heeft hier een rol in", schrijft Heijnen. Hoe groot het tekort is, blijkt niet uit de brief, maar het zou gaan om tientallen miljoenen per jaar.

80 miljoen minder betalen

Alleen in 2023 krijgt NS al 45 miljoen euro van het ministerie uit hoofde van een eenmalig transitievangnet als gevolg van een veranderende reizigersvraag. Voor de periode na 2023, en dus ook de nieuwe concessieperiode, zijn geen toezeggingen gedaan, aldus NS in het jaarverslag over 2022.

IenW is wel bereid om een vergoeding die NS betaalt voor de huidige concessie te schrappen. Dat zou op jaarbasis zo'n 80 miljoen schelen. Daarnaast overweegt IenW een jaarlijkse subsidie van naar verluidt 10 miljoen euro per jaar.

Spitstoeslag

Maar dan nog resteert een tekort, dat de nieuwe concessiehouder – vermoedelijk NS – op mag vangen door een extra spitstoeslag. Om kosten te besparen zal de dienstregeling aangepast mogen worden aan de veranderende vervoersvraag. Dit betekent dat er minder treinen gaan rijden op rustige trajecten of op rustige momenten.