Ga naar de inhoud
Uitspraak Hoge Raad

805 miljoen voor schuldeisers SNS, 0 euro voor aandeelhouders

Jan Sijbrand, directeur van DNB en toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maken bekend dat SNS Reaal genationaliseerd wordt, 1 februari 2013. Beeld © ANP / Jerry Lampen

Ruim tien jaar na de nationalisatie van SNS Reaal en SNS Bank komt er een eind aan de juridische strijd over de financiële schade voor beleggers en schuldeisers van het bedrijf. De Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, oordeelt dat de staat 805 miljoen schadevergoeding moet betalen. Aandeelhouders krijgen niks.

SNS Reaal en SNS Bank werd in 2013 door toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën genationaliseerd om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Het bedrijf raakte destijds in grote problemen nadat de vastgoedtak, SNS Property Finance, zich had vertild aan waardeloze leningen.

Door de reddingsactie van de staat waren de obligaties en aandelen van de bank in een klap 0 euro waard. Gedupeerde beleggers stapten naar de rechter om een schadevergoeding los te krijgen. In 2021 vonniste de Ondernemingskamer dat zij inderdaad recht hebben op een schadevergoeding, van 805 miljoen euro.

Alternatief scenario: faillissement

Het bedrag komt neer op ongeveer 75 procent van wat de obligaties en leningen waard waren. Dat de schuldeisers niet hun hele investering terugkrijgen komt door de redenatie die de rechtbank heeft gevolgd. De Ondernemingskamer - de rechtbank voor het bedrijfsleven - heeft namelijk gekeken naar wat er gebeurd zou zijn als de bank niet was gered, maar in plaats daarvan failliet zou zijn gegaan.

Staat
Februari 2021:
Staat moet onteigende schuldeisers SNS Reaal 805 miljoen betalen

Bij een faillissement probeert een curator nog zoveel mogelijk geld uit het failliete bedrijf te halen, bijvoorbeeld met de verkoop van panden, om nog iets van de schulden af te betalen. 

Verschil tussen lening en aandeel

En dat verklaart ook waarom houders van achtergestelde obligaties en geldschieters wel geld krijgen en beleggers niet. De eerste groep maakt bij een faillissement namelijk in theorie kans op geld uit de failliete boedel. Aandeelhouders zijn bij een faillissement per definitie hun geld kwijt. 

Het vonnis van de Ondernemingskamer is volgens de Hoge Raad 'juridisch juist en begrijpelijk gemotiveerd'. En dus blijft het in stand. 

Melden bij ministerie

Het ministerie van Financiën, dat zich niet had neergelegd bij het vonnis van de Ondernemingskamer, geeft zich nu wel over. Het gaat de onteigende schuldeisers en obligatiehouders een schadevergoeding betalen, meldt het in een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad. 

Investeerders die recht hebben op de schadevergoeding kunnen zich vanaf 15 mei melden bij het ministerie via de site vergoedingsns.nl