Ga naar de inhoud
Vonnis rechtbank

Opnieuw heeft een student recht op 1300 euro energietoeslag

Studenten protesteren op de Groningse Grote Markt voor de energietoeslag, oktober 2022. Beeld © ANP / Siese Veenstra

De gemeente Utrecht moet alsnog 1300 euro overmaken aan een student uit die stad. Hoewel hij zelfstandig woonde, zelf de energierekening betaalde én een laag inkomen had, weigerde de stad hem de energietoeslag uit te keren. De rechter haalt een streep door dat besluit. Het is de derde rechtszaak over de energietoeslag waarin een student in het gelijk wordt gesteld.

De student, Pim van Achthoven, had een zaak aangespannen tegen de gemeente. Volgens hem is er sprake van discriminatie omdat de gemeente als beleid had om studenten buiten te sluiten van de energietoeslag van eenmalig 1300 euro. 

Nijmeegse
Augustus 2022:
Nijmeegse student wint rechtszaak en krijgt alsnog 800 euro aan energietoeslag

En daar heeft de student gelijk in, oordeelt de rechtbank. De toeslag is namelijk bedoeld als financiële steun in de rug voor huishoudens met een laag inkomen. De toeslag werd vorig jaar in het leven geroepen toen de energierekening ineens hard omhoog ging. 

Niet goed onderbouwd

Studenten in Utrecht - en andere steden - kwamen in eerste instantie niet in aanmerking. Zij konden zich hooguit melden voor individuele bijstand, besloot minister Carola Schouten (voor Armoedebestrijding).Maar dat is "geen redelijk alternatief", oordeelt de rechtbank

Waarom een student minder hard getroffen wordt door de hoge energieprijzen dan een ander huishouden, heeft de gemeente volgens de rechter niet goed genoeg onderbouwd. 

Discriminatie

Ook vindt de rechter dat de gemeente onvoldoende argumenten heeft voor de stelling dat studenten anders wonen dan huishoudens die in aanmerking komen voor financiële hulp. Kortom: er is sprake van discriminatie en dus heeft de student recht op de 1300 euro. 

Hij is niet de eerste student die via de rechter een gemeente dwingt om studenten energietoeslag te geven. De gemeenten Nijmegen en Amsterdam kregen ook een tik op de vingers van rechters omdat zij studenten weigerden energietoeslag te geven. 

'Duizenden
Lees ook:
'Duizenden studenten naar rechter om misgelopen energietoeslag'

"Nu er al drie rechters hebben gezegd dat het uitsluiten van studenten niet mag, hopen wij dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid écht tot inkeer komt", aldus Joram van Velzen, voorzitter van studentenvakbond LSVb. 

Van Achthoven, die de zaak aanspande, is tevreden met de uitspraak, al houdt hij nog wel een slag om de arm. "Het is kijken hoe de gemeente gaat reageren en omgaat met alle studenten die recht op energietoeslag zouden hebben gehad als ze het hadden aangevraagd", laat hij weten.