Ga naar de inhoud
'Financiën goed regelen'

Alleen gedeelde rekening met je partner: 'Makkelijk, totdat het misgaat'

Beeld © David Rozing / ANP

Het is niet het leukste onderdeel van een relatie: de financiën. Maar dat goed regelen is belangrijk, zeggen kenners. Een meerderheid van de stellen gooit hun inkomen nog altijd op één hoop. "Het gaat vaak mis."

Het hebben van slechts één gezamenlijke rekening lijkt iets uit vervlogen tijden, toen vrouwen nog (amper) een eigen inkomen hadden. Toch gooit 61 procent van de stellen hun inkomen nog altijd op één hoop. Ze hebben een gedeelde rekening en verder geen eigen rekeningen.

Gewoon, omdat ze dat het makkelijkst vinden. "Daar zijn wij niet per se op tegen. Het is maar net wat je als stel fijn vindt", zegt een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Getrouwd, en hoe dan?

Zo kun je natuurlijk ook kiezen voor een gezamenlijke rekening met het behoud van een eigen privérekening. En storten op die gemeenschappelijke rekening kan fiftyfifty, maar ook naar rato: wie meer verdient legt meer in en andersom. "We adviseren wel om er goed over na te denken", zegt de woordvoerder. "Maak concrete afspraken en zet die afspraken ook op papier."

En daar gaat het nou juist vaak mis, weet Jacqueline van der Vorm, financieel planner en mediator. Zij begeleidt vooral mensen die gaan scheiden en zo nu en dan stellen die het tijdens hun relatie alvast goed willen regelen.

"Het belangrijkste is: hoe zit de relatie in elkaar? Woon je alleen samen of ben je ook getrouwd? En ben je dan in gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden?"

'Ruim
Lees ook:
'Ruim helft ex-partners woont na scheiding nog jaar samen'

Beperkte gemeenschap

Wie tot 2018 trouwde, of een geregistreerd partnerschap aanging, deed dat standaard in gemeenschap van goederen: alle bezittingen zijn voor vijftig procent van de partner. 

Vanaf 2018 trouwen mensen ook in beperkte gemeenschap van goederen. "In die beperkte gemeenschap komt alles terecht wat je tijdens het huwelijk opbouwt, zoals het inkomen", vertelt Van der Vorm. "Wat je al vóór het huwelijk had blijft van jou." Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen, ook als ze tijdens het huwelijk worden uitgekeerd.

Schuiven met geld

Duidelijk, zou je denken. "Als je het bijhoudt wel, ja. Maar dat doet geen hond", zegt Van der Vorm. "Die standaard huwelijkse voorwaarden sinds 2018 bieden een soort schijnveiligheid. Als je niks opschrijft of bijhoudt, kan het alsnog een ingewikkeld verhaal worden als je uit elkaar gaat." Kortom, schrijf het op.

Zeker, omdat er tijdens een relatie nog wel eens wordt geschoven met geld: de één betaalt de badkamerverbouwing, de ander heeft meer geld in de nieuwe auto gestopt. "Dit soort dingen vergeet je en zijn vaak niet meer goed te achterhalen, al helemaal niet als het jaren geleden is."

Veel gedoe

Maureen (49) is al ruim dertig jaar samen met haar man. Hij heeft een baan als leerkracht in het basisonderwijs, zij begeleidt kinderen met dyslexie als zzp'er. Ze hebben twee gedeelde rekeningen. "Op de ene wordt mijn inkomen gestort en op de andere dat van hem, maar het is eigenlijk één pot nat allemaal", zegt ze. "Soms betalen we iets van de ene rekening, dan weer van de andere. Zo schuiven we een beetje heen en weer."

Maureen en haar man hebben dat vrijwel vanaf het begin van hun relatie zo gedaan. "We zijn ook in gemeenschap van goederen getrouwd, dus alles gaat sowieso door de helft. We vonden het te veel gedoe om alles op papier te zetten." Alleen grote aankopen overleggen ze samen, zoals een auto of een bank.

"Mijn man houdt van klussen en soms vraagt hij of het oké is of hij een nieuwe cirkelzaag koopt, of zo", vertelt Maureen. "Dat hoeft hij echt niet te vragen, koop het gewoon." Sparen doen ze overigens ook samen. "Via de ene rekening sparen we voor de kinderen, via de andere voor vakanties, de auto en andere grote uitgaven."

Sanne
Lees ook:
Sanne en haar vriend gingen samen in therapie: 'Apk-beurt voor onze relatie'

Wat mensen precies voor rekeningen hebben, vindt Van der Vorm niet zo interessant. "Het belangrijkste is wat voor relatie je hebt. Ben je getrouwd, en op welke voorwaarden dan? Bovendien, als je 'gewoon' samenwoont heb je al helemaal nergens recht op." zegt de financieel planner.

Ze kan er niet genoeg op hameren: ga om de tafel zitten en bespreek samen hoe je het geregeld wilt hebben. "Leg het vervolgens vast en zorg dat je snapt wat er op papier staat."

'Samen? Nee hoor...'

Van der Vorm: "Dit klinkt generaliserend, maar er zijn genoeg vrouwen die het aan hun man overlaten en denken dat het allemaal goed voor ze geregeld is."

Totdat ze uit elkaar gaan en een vrouw het financieel eigenlijk niet zelf redt. "Vrouwen hebben vaak minder verdiend, omdat ze minder gingen werken vanwege de kinderen. Ik hoor vrouwen regelmatig zeggen dat ze die keuze samen met hun man hebben genomen. Mannen zeggen dan: nee hoor, jij wilde dat zelf. Voer dat gesprek eens wat eerder: past het nog bij hoe we het 15 jaar geleden hebben afgesproken?"

Volgens Van der Vorm weten mannen in veel gevallen ook niet exact hoe het geregeld is, maar dat doet er voor hen minder toe. "Mannen hebben vaker een fulltime baan en kunnen wel voor zichzelf zorgen."

Eén salaris

Ze benadrukt dat vooral samenwoners met een scheve rolverdeling (de één werkt, de ander zorgt) een probleem hebben als ze uit elkaar gaan. "Je hebt dan bijvoorbeeld geen recht op partneralimentatie en verdeling van het ouderdomspensioen."

Ook Maureen heeft nog wel een tip: "Wij hebben altijd in huizen gewoond die we met één salaris konden betalen. Dat maakt dat er minder druk op onze financiën ligt dan bij veel andere mensen."