Ga naar de inhoud
Goedkeuring ACM

Overname Landal door Roompot is rond na verkoop 30 parken aan concurrent

Een vakantiepark van Landal in de Sluftervallei op Texel. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte/ Dijkstra BV

De overname van vakantiehuisjesketen Landal door concurrent Roompot is rond. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft goedkeuring gegeven voor de deal, na bijna anderhalf jaar onderzoek. Dat was nodig omdat de twee bedrijven al de nummer één en twee van Nederland waren.

Toch geeft de ACM - onder voorwaarden - goedkeuring voor de deal. Die voorwaarde is dat Roompot dertig van zijn parken in Nederland aan concurrent Dormio Group verkoopt. Het bedrijf bereikte daar in januari een principeakkoord over. Als deze verkoop definitief is, mag de deal gesloten worden. Dat zal volgende week dinsdag gebeuren, meldt Roompot

Meer concurrentie

Door de verkoop van dertig parken "ontstaat een stevige concurrent voor de verhuur van vakantiewoningen aan consumenten", meldt de ACM. "Doordat er nu een flink aantal vakantieparken naar Dormio gaan, versterken we de concurrentie. Dat is goed voor prijs, kwaliteit en innovatie in deze sector", aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep. 

Twijfels
November 2021:
Twijfels ACM bij overname Landal door Roompot: 'Mogelijk te sterke positie'

De toezichthouder wilde niet zomaar groen licht geven voor de deal omdat het nieuwe bedrijf wel erg veel macht zou krijgen. "Mogelijk een te sterke positie op de markt voor vakantieparken in Nederland", meldde de ACM er zelf eerder over. 

Dat het proces zo lang duurde is niet alleen veroorzaakt door het onderzoek van de toezichthouder, benadrukt een woordvoerder van de ACM. Het heeft ook te maken met de tijd die de bedrijven nodig hadden om met het voorstel te komen voor de verkoop van de dertig parken, legt hij uit. 

Gevolgen voor consument

Met het samengaan van de grootste (Roompot) en op een na grootste (Landal) aanbieder van vakantiehuisjes in Nederland zou dat de prijzen flink op kunnen drijven. Hoe minder keuze voor de consument, hoe meer macht voor bedrijven om hun gang te gaan met prijsverhogingen, gaf de ACM als reden voor het extra onderzoek.

De twee bedrijven hebben samen 305 vakantieparken, verspreid over elf Europese landen. Op het kaartje hieronder is goed te zien dat de Landal en Roompot elkaar geografisch gezien goed aanvullen. 

Daarnaast werd gevreesd voor de gevolgen van de deal voor eigenaren van huisjes op de parken. Bij de verhuur van hun huisjes speelt de parkeigenaar een grote rol, bijvoorbeeld via reclame maken en het beheer. Daarvoor worden servicekosten in rekening gebracht, en de ACM maakte zich zorgen of die niet te hard zouden stijgen na de overname. 

Nieuwe grote speler

Door de verkoop van dertig parken aan Dormio en de beloofde investeringsplannen van dit bedrijf, ontstaat een 'substantiële speler in de recreatiesector, blijkt volgens de ACM uit het onderzoek. "Daardoor kunnen prijzen voor consumenten en bedrijven concurrerend blijven." Dormio gaat met de deal van 8 naar 38 parken, inderdaad een flinke uitbreiding.  

Roompot is - vanzelfsprekend - blij met de goedkeuring. De eerste stap na het sluiten van de deal zal het vormen van een gezamenlijke directie zijn, staat in het persbericht van Roompot. Wat de gevolgen voor het personeel zijn, is nog onduidelijk. 

Financiële details geheim

Eerder werd gemeld dat 'constructief gestart' is met het adviestraject met de ondernemingsraden van de twee bedrijven. De werknemers van de parken die zijn verkocht aan Dormio verhuizen mee, belooft Roompot. Het bedrijf geeft geen informatie over de financiële details. Wat Dormio betaalt voor de dertig parken en wat de deal in het totaal kost blijft dus onduidelijk.