Ga naar de inhoud
In de pauzestand

Chronisch tekort aan stikstofexperts: nog meer projecten vertraagd

De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam is hard aan onderhoud toe. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het chronische tekort aan stikstofdeskundigen op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gooit steeds meer roet in het eten bij het plannen van grote bouwprojecten. De lijst met belangrijke klussen aan de weg die in de pauzestand staan, wordt langer en langer. 

Om te mogen bouwen moet berekend worden hoeveel stikstof er bij de bouw vrijkomt. Daar zijn stikstofexperts voor nodig maar daar zijn er niet genoeg van. Daarnaast is er simpelweg een tekort aan stikstofruimte om te bouwen, laat een woordvoerder van het ministerie weten. 

Het tekort aan experts zorgde er in de zomer van 2022 al voor dat maar liefst veertien infrastructuurprojecten in de ijskast gingen. Daar zijn vier belangrijke wegenbouwprojecten bijgekomen, meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat deze week. 

Belangrijke projecten

Het gaat dit keer om de volgende projecten:

  • De verbreding van een deel van de A2, tussen knooppunten Deil en Empel. 
  • Het opknappen van de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam.
  • Het verbeteren van de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.
  • Onderzoek naar de verbreding van de A58 tussen Breda en Tilburg.
Veertien
Juni 2022:
Veertien infraprojecten vertraagd vanwege tekort stikstofexperts

Er zijn nog meer projecten die vertraagd zijn, maar dat is vanwege een tekort aan geld of omdat er extra onderzoek nodig is. Bij deze vier projecten blijft  'de stikstofproblematiek' de hoofdoorzaak, schrijft Harbers. De invloed daarvan op het plannen van grote infraklussen is 'duidelijk zichtbaar'. 

"Door gebrek aan perspectief op het verkrijgen van stikstofruimte komt een groot deel van de planuitwerkingen voorlopig tot stilstand", aldus de minister. Er moeten dus keuzes gemaakt worden, en Harbers geeft dan de voorkeur aan het onderhoud in plaats van nieuwbouw. 

Achterstallig onderhoud

Dat is ook wel nodig, er is een grote achterstand in het onderhoud van bruggen en tunnels in zowel het wegen- als het vaarnetwerk. Het achterstallige onderhoud van de infrastructuur in Nederland zorgt op steeds meer plekken voor hinder. 

Achterstallig
Lees ook:
Achterstallig onderhoud aan bruggen eist zijn tol: meer hinder en files de komende jaren

Behalve de stikstofproblematiek speelt ook mee dat bouwmaterialen moeilijk verkrijgbaar zijn en vaak ook erg duur zijn geworden. Ook is de krapte op de arbeidsmarkt een probleem.

Hoeveel stikstofdeskundigen er momenteel op het ministerie in dienst zijn en hoeveel er nodig zijn, kon een woordvoerder niet direct zeggen.

Het tekort aan stikstofdeskundigen speelt al jaren. Zo meldde toenmalig minister Barbara Visser in 2021 al dat 'de beschikbare capaciteit (...) beperkt' is. En in 2017 was er ook al een tekort aan deskundigen, aldus Harbers vorig jaar.